Hírek

2016.11.09. 19:05

A Magyar Tartalékosok Szövetsége őrzi a hagyományokat

Zalaegerszeg - A katonai hagyományok őrzése az első számú célja a Magyar Tartalékosok Szövetsége zalai szervezetének.

Varga Andor

A Makkos István vezette tömörülés 35-40 aktív taggal működik jelenleg, és érdekes módon az ország határain túl egyelőre sokkal élőbb kapcsolatai vannak, mint idehaza.

- Az országos szövetség szervezeti felépítése szerint Somogy és Tolna megyével vagyunk egy régióban, de a kapcsolatfelvétel velük nem hozott különösebb eredményt - mondta a zalai elnök. - Most kezdtünk el tapogatózni Vas megye felé, ahol a közelmúltban alakult meg a szervezet. Illetve közben ápoljuk a külhoni kapcsolatokat, mert például a németországiakra igazán büszkék lehetünk.

A magyar delegáció egyenruhás tagjai az észak-bajor településen megrendezett fesztiválon

Észak-Bajorország hasonló, Rudolf Hock által vezetett tartalékos szervezetével három évvel ezelőtt vették fel a kapcsolatot a zalaiak. Azóta évente kölcsönösen látogatják egymást, mindig ünnepi alkalmakhoz kapcsolódva. A németek a honvédelem napján jártak nálunk májusban, a magyarok pedig Steinfeld-Hausen településre voltak hivatalosak legutóbb, egy ottani fesztiválra.

- A programoknak mindig van katonai vetülete is - folytatta Makkos István. - Mi egy helikopteres bázison jártunk idén, a vendégeinket pedig a pápai reptérre vittük el.

A zalai tartalékosoknak vannak élő kapcsolataik a horvátországi Koprivnicával is. Tevékenységüket pedig ezeken túl a katonai hagyományok ápolására koncentrálják. Pusztaszentlászlón 4-5 éve részt vesznek a Püspöki Grácián-megemlékezések szervezésében. És mindig ott vannak a Göcsej Harci Túrán is, ahol céljuk a fiatalok megismertetése a fegyveres szolgálattal.

- A miénk nem veterán szervezet, hiszen a tartalékos katonák az ifjabb korosztályokból kerülnek ki - tette hozzá az elnök. - Szeretnénk minél többet elérni közülük is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!