Hírek

2016.09.23. 15:58

Kétszázmilliós kárt okoztak a sorozatbetörők

Zalaegerszeg – Betörtek és autókat is loptak, közel kétszázmilliós kárt okoztak azok a betörők és segítőik, akiket pénteken ítéltek el jogerősen az egerszegi törvényszéken.

Arany Gábor

A büntetőügyben 18 személy ellen emeltek vádat, és az idén februárban hozott elsőfokú ítélet már öt vádlott esetében már korábban jogerőre emelkedett. A történet még 2009-201-re nyúlik vissza. Esztergályhorvátiban élő, most 43 éves B. László, 36 éves L. József és 33 éves O. Tibor sem munkahellyel, sem rendszeres keresettel nem rendelkeztek, s hogy pénzhez jussanak, betörésre adták fejüket. Ehhez B. László elsősorban Keszthely térségében derítette fel a többnyire külföldiek birtokában lévő házakat. A betörésekre rendszerint két gépkocsival indultak, a települések szélén megálltak, s miközben gépkocsival O. Tibor a gyors menekülés érdekében várakozott, addig társai gyalogosan, símaszkban, célszerszámokkal mentek betörni, a sofőrrel rádiókészüléken tartották a kapcsolatot. A betörést előre megtervezték. B. László az épületekbe az ajtó, vagy ablak megfúrásával, illetve kiégetésével jutott be, társa közben figyelt. B. László összeszedett bent mindet, pénzt ékszert és mindent, ami értékkel bírt. A zsákmányt a két férfi ez után már az épületen kívül átnézte, aztán hívták a sofőrt, majd a zsákmánnyal együtt távoztak és később megosztoztak az értékeken.

Az esztergályhorváti trió 2009 novemberétől bő egy éven ténykedett, több tucat betörést írtak a terhükre. Az első alkalommal Dióskálon német tulajdonú házból ékszereket, 11 millió forint értéket zsákmányoltak és félmillióért adták el  zálogházban. Előfordult, hogy megzavarták őket, de ilyenkor nem mindig menekültek el, Zalaszabarban 2010 szeptemberében a tulajdonosnő tetten érte őket. Erre a két férfi bezárta a őt a fürdőszobába, majd átkutatták a lakást, és 1,2 millió forintos zsákmánnyal távoztak. B. László másokkal is összeállt: az 50 éves sülysápi H. Róberttel és 46 éves tatai  P. Andorral 2010. július - 2011. április között követtek el betöréseket, elsősorban azért, hogy indítókulcsokat megszerezve gépkocsikat lopjanak el. Az autókat kiterjedt orgazda hálózatnak adták el egészben vagy alkatrészekre bontva, így azok sorsa felderíthetetlen maradt. Többször az ellopásra kiszemelt gépkocsit előbb megpakolták a házban talált értékekkel. Pénz, bankkártya, ékszer híradástechnikai eszköz, számítógép, szerszámok, kerékpárok, mindent elvittek, amiből pénzt lehetett csinálni. Egyik alkalommal a porcelán kerti törpét és libafigurákat is ellopták. A több tucat vádpontba szedett ténykedésük lényegében az egész Dunántúlra kiterjedt, az összesített kár megközelítette a 190 millió forintot.

A betörők mellett orgazdákat és a sok tízmilliós zsákmány eltüntetésében segítő további személyeket vontak felelősségre. B. László 7 és fél év, míg H. Róbert 7 év fegyházat, L. József  5 év, O. Tibor 2 év 4 hónap, P. Andor 4 és fél év börtönt kapott, a többiek pedig zömmel felfüggesztett szabadságvesztést. Az egerszegi törvényszék az első fokon született ítéletet pénteken lényegében helybenhagyta.

Címkék#betörések

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!