Hírek

2016.09.23. 09:25

Kárpátaljáról Kanizsára

Nagykanizsa – A kárpátaljai Nagydobronyból látogattak a városba diákok, s tanárok.

Pásztor András

A határon túlról érkező  magyar vendégeket  Dénes Sándor polgármester is fogadta. A nagydobronyi középiskolások és a kísérő tanárok a Határtalanul program keretében érkeztek, s töltöttek el három szép napot  Kanizsán, illetve Pécsen.

– Szeptember elején  a kanizsai  gimnazisták tettek látogatást Nagydobronyba, így itt volt az ideje szíves vendéglátás viszonzásának – mondta Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója, aki nem csak a kanizsai intézményt, hanem az egész várost megmutatta a határon túli magyar vendégeknek.

A nagydobronyi diákok és kísárő tanáraik a kanizsai városháza előtt
Fotó: Pásztor András

A diákokat és a kísérő tanárokat tegnap Dénes Sándor polgármester is fogadta, aki köszöntőjében hangsúlyozta: a Határtalanul program keretében minden évben több ezer magyar diák juthat el határon túli magyar vidékekre és ismerkedhet meg az ott élő kortársakkal, ami nagymértékben hozzájárul a nemzeti öntudat kialakulásához.

A vendégek részéről Varga Sándor  tanár köszönte meg a meghívást. Mint elmondta: a kárpátaljai, közel 130 ezer főt számláló magyarság megmaradásához jelentősen hozzájárulnak azok a programok és támogatások, amiket az anyaország biztosít.

– Néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt számunkra, hogy a mostanihoz hasonló kirándulásokat tegyünk Magyarországon, a mai fiatalok viszont nem csak a tévéből vagy az internetről ismerhetik az anyaországot, hanem fizikai valójában is tapasztalhatják mindezt – fogalmazott a nagydobronyi pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!