Hírek

2016.09.11. 13:04

Elismeréseket is átadtak a jubileumi szilvafesztiválon

Szilvágy - Jubileumához érkezett a Göcseji szilvafesztivál, hiszen szombaton már tizedik alkalommal rendezték meg a mintegy kétszáz lakosú község gasztro-kulturális eseményét.

Gyuricza Ferenc

A program ennek megfelelően a szokásos elemein – főzőverseny, valamint kulturális csoportok bemutatója – több új elemmel is bővült, így nyitásként Vigh László országgyűlési képviselő felavatta, Kiss György novai plébános pedig felszentelte az I. világháború helyi áldozatainak most felújított emlékköveit.

– Amikor 2007-ben lehetőség nyílt arra, hogy a települések hagyományteremtő rendezvényekre pályázzanak, mi olyan programot akartunk útjára indítani, ami önálló arculatot ad a községnek – idézte vissza Péntek Katalin polgármester.

- A szilvafesztivál elindítását egyrészt a település neve is indokolta, ugyanakkor ilyen jellegű rendezvény még nem volt a térségben, ezért is döntöttünk mellette.

A jubileum apropóján elismerések átadására is sor került. Díszpolgári címet kapott a kulturális és közösségi életben vállalt szerepéért Takácsné Gerencsér Erika, míg a falu tiszteletbeli polgára címet Laki Józsefné volt körjegyző, illetve a fesztivált évek óta támogató Kovács Ferenc vehette át. Emellett azok a személyeket is pulpitusra szólította a polgármester, akik a tíz esztendő során önként vállalt önzetlen munkájukkal segítették a fesztivál sikerét.

Az ünnepi eseményt megelőzően dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet, aki többek közt arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen értékekkel gazdagodott a település, majd bejelentette: a következő hetekben egy újabb fontos döntés várható: a falut megvédő árvíztározó megépítésére tesznek javaslatot, aminek költségei mintegy 50 millió forintot tesznek ki. A tározó megépítésére a jövő év során kerülhet sor.

A főzőversenyen ezúttal 15 csapat vett részt, köztük olyanok is, akik eddig minden alkalommal jelen voltak a szilvafesztiválon. A zsűri döntése alapján az első hely egy ilyen csapatot, a helyi Luter családot illette meg, akik rendkívül ezúttal is változatos kínálattal álltak elő. Bográcsban főtt toros káposzta, tárcsán kisütött ponty patkószelet, szintén tárcsán kisütött csirkeszárny és -comb, burgonya körettel, valamint a fesztiválról elmaradhatatlan szilvásgombóc szerepelt a terítékükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!