Hírek

2016.08.02. 14:08

Orosz, vajdasági, erdélyi és kanizsai diákok közösen táboroztak a Balatonnál

Balatonmária – Teli torokból harsogták az Ederlezi népdalt, ám ugyanilyen decibelekkel „ment a gőzös”, vele együtt a vonatozás is, egy héttel ezelőtt, az Ifjúsági Táborban. A produkcióval az a hatvan diák rukkolt elő, akik Oroszországból, a Vajdaságból és Erdélyből érkeztek a Balatonra.

Szabó Zsófia

A nagykanizsai önkormányzat idén is vakációzni hívta testvérvárosainak ifjait. Togliattiból, Kovásznáról, Magyarkanizsáról.

– Immár nemes tradíció, hogy vendégül látjuk a gyerekeket és kísérőiket – mondta Tóth Nándor alpolgármester, aki a városvezetés nevében meglátogatta múlt héten a táborozó ifjakat.

– Nem csak a testvérvárosi kapcsolataink erősödnek meg ezáltal. A fiatalok közt is szövődnek barátságok, amit később kamatoztathatnak. S nem utolsó sorban nyelvtanulást is szorgalmazza, segíti a tábor – fogalmazott az alpolgármester, aki elárulta: jövő hónapban öt nagykanizsai diák utazik Togliattiba. A tanulmányúton az orosz kultúrával és nyelvvel ismerkednek meg majd a gyermekek.

Kommunikációs akadály Balatonmárián bizony nem volt. Ha mégis akadtak nyelvi gátak, azokat – mint a gyerekek elmondták – kézzel-lábbal leküzdötték. Így a négy nemzet fiataljai hamar összekovácsolódtak.

– Ehhez természetesen hozzájárultak a színes programok: a balatoni kirándulások, hajóval és túrákon, a foglalkozások, sőt még az esti diszkók is – jegyezte meg Zalavári Ágota táborvezető pedagógus, aki hozzátette: Nagykanizsa önkormányzatának jóvoltából a gyerekek teljes ellátást kaptak.

– Imádunk itt lenni – kiáltott fel Sigaeva Eleonora és Janchenko Ivan, a togliatti ifjak csoportjából. – A Balatonba beleszerettünk, de a magyar ételekbe is – nevettek.

A kovásznai Kőrösi Líceum ifjai egyetértettek orosz társaikkal.

- Rengeteg barátot szereztünk alig pár nap elteltével, akikkel a későbbiekben is tartjuk majd a kapcsolatot a neten – így Sebestyén Anett és Hóman Mariann,

– A keszthelyi kastélylátogatás pedig maradandó élmény volt – bólogatott a csinos hölgykoszorú. Egyúttal titokban megsúgták: a, tábori diszkók is feledhetetlenek...

– Többször táboroztunk már a Balatonon. Szinte hazajárunk – ismerték el a kovásznai iskola tanárai, Kelemen Sándor és Barabás Béla.

A tábor vasárnap, jó hangulatú bulival zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!