Hírek

2016.03.20. 12:43

Otthonunk Göcsej és Hargita - csíkszeredai diákok látogatása

Zalaegerszeg - A Határtalanul program keretében szombaton csíkszeredai diákok érkeztek a Báthory-iskolába.

Magyar Hajnalka

A határon túli magyarlakta régiókkal való kölcsönös és személyes kapcsolatok kialakítását célzó program keretében most 29 diák és 3 pedagógus érkezett - mondta el Tóth Vera, a Báthory István Szakképző Iskola magyar-történelem szakos tanára, a program menedzsere, aki számos kollégája munkájára számíthatott a szervezésben.

Megtudjuk tőle, hogy a báthorys diákok korábban már jártak Szlovákiában és Szlovéniában, most pedig erdélyi iskolával vették fel a kapcsolatot. Mégpedig a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolával, amelynek képzőművész és építész szakos tanulói ismerkedhetnek a megyeszékhellyel.

Sturcz Veronika, a Báthory-iskola diákja kínálja a vendégeket. Fotó: Pezzetta Umberto

Mivel a zalai gyerekek vendéglátást tanulnak, a program kialakításánál igyekeztek e három irányt összefonni. A nevezetességek meglátogatásánál tehát az épített környezet mellett a köztéri alkotások is hangsúlyt kapnak, nem feledkezve meg Göcsej és Hargita gasztrokultúrájáról sem. Az élményeket videófilmen és kiadványban is megörökítik majd.

A személyes ismerkedés vasárnap kezdődött, a vendégek tájékozódtak az iskola profiljáról, képzési rendszeréről, s az egerszegi diákok Göcsej értékeit bemutató prezentációval készültek. Az ebédet természetesen az iskola tanulói készítették, de a táncházban mindjárt le is mozoghatták az elfogyasztott kalóriákat.

Az erdélyiek hétfőn ismerkednek a várossal, s kedden utaznak haza. Nem lesz azonban hosszú az elválás, hiszen április 14-én már viszonozzák a látogatást a zalai diákok, s utaznak Csíkszeredára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!