Hírek

2016.03.22. 18:41

Megkezdődött a 11 és fél hektáros víztározó gátjának helyreállítása

Maróc – Az öt dél-zalai település – Maróc, Kiscsehi, Lispeszent-adorján, Lasztonya és Bázakerettye – közös tulajdonában lévő, 1998-ban kialakított víztározó lehalászását, vízének a leeresztését, illetve a gátjának megerősítését a katasztrófavédelem rendelte el, mivel 2014 szeptemberében, a rendkívüli mértékű esőzés miatt a tó feltelt, s a víz átcsapott a gáton.

Gyuricza Ferenc

A védművön úgynevezett suvadás következett be, vagyis az átcsapó víz megrongálta a gátat, így a tározó nemcsak a közvetlenül szomszédos Kiscsehit, de Muraszemenyét, illetve Szentmargitfalvát is veszélyeztette. Ezen előzményeket a tulajdonosok képviseletében eljáró Iványi László bázakerettyei polgármesterrel elevenítettük fel a tó mellett.

– A katasztrófavédelem akkor határidőt is szabott a gátmegerősítésre, azt 2015. április 30-ig kellett volna befejeznie a tulajdonosoknak – folytatta Iványi László. – Ennek a pénzügyi fedezetét az önkormányzatok nem tudták biztosítani, így kértük a kijelölt határidő módosítását, és egyben elkezdtük felkutatni a lehetséges forrásokat. Nagyon fontos segítséget nyújtott számunkra Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Iványi László elmondta: reményeik szerint a gát megerősítésén és magasításán, valamint a meder kotrásán túl az ilyenkor szükséges dokumentációk elkészítésének a költségére is fedezetet jelent a keretük. A munkálatokat az elmúlt héten kezdték meg, és az előzetes terveknek megfelelően haladnak vele.

– A kérésünknek megfelelően módosított új befejezési határidőt 2016. áprilisában jelölte ki a katasztrófavédelem – folytatta Iványi László. – A konkrét munkálatok azonban már korábban, április közepe táján befejeződhetnek, ha továbbra is kitart az időjárás.

A polgármester annyit tett még hozzá: reményeik szerint még ez évben kerül annyi víz a tározóba, hogy a halasításra is sor kerülhet, így 2017-ben akár vissza is térhetnek a horgászok a tó partjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!