Hírek

2016.03.16. 16:47

Életet adó kórház lett a zalai intézmény

Zalaegerszeg - Az Országos Vérellátó Szolgálat a közelmúltban Életet Adományozó Kórház címben részesítette a Zala megyei intézményt.

Magyar Hajnalka

Az elismeréssel a szervdonáció területén végzett tevékenységüket honorálták. A donáció rendkívül precíz, összehangolt munkát kíván a szakemberektől, amit szerdán kis ünnepség keretében köszönt meg és ismert el a kórházvezetés.

Dr. Halász Gabriella és néhányan a donációban érintett orvosok közül – dr. Horváth Imre, dr. Nikl János, dr. Lupkovics Géza, dr. Kósa Dezider – az elismeréssel
Fotó: Pezzetta Umberto

Mint dr. Halász Gabriella főigazgató elmondta, három kórház kapta meg a címet, a zalai mellett a Fejér megyei és az egri. A Zala Megyei Kórházban tavaly hat alkalommal történt donáció, ami összesen 20 szervet érintett. Márciusban és áprilisban vesék, májusban máj és vesék, augusztusban két alkalommal szív és vesék, októberben pedig vesék, máj, tüdők, hasnyálmirigy és lép transzplantációjára teremtett lehetőséget a zalai orvosok és szakdolgozók összehangolt munkája.

A címet a kórház kapta ugyan, de mint a főigazgató kitért rá, fontosnak tartották, hogy a donációban érintett orvosok, szám szerint 25-en, valamennyien átvehessék az emléklap névre szóló másolatát. Legfőképpen az intenzív és a gyermekosztály, a központi műtő szakembereit, valamint az agyhalált megállapító bizottság tagjait érintették a beavatkozások. Utóbbiak hozzák meg a törvényileg szigorúan szabályozott döntést a donáció elvégezhetőségéről. A szervkivétel lelkileg is komoly próbatétel, hiszen minden eset végzetes dráma a gyakran fiatal családtagjukat elveszítő hozzátartozók számára. Ám a szakembereknek azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy a felajánlható szervek másoknak az életben maradáshoz kínálnak új esélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!