Hírek

2016.02.03. 19:23

Közoktatás: kevesebb lesz az adminisztrációs teher a pedagógusokon?

Zalaegerszeg - Szerdán megyénkben is megtartották a tankerületi tanácskozásokat, ezzel egyidejűleg több nagyvárosban rendeztek pedagógustüntetést. Mindkét eseménysor a közoktatás problémáiról szólt.

Arany Horváth Zsuzsa

Az Orbán-kormány az addig javarészt önkormányzati fenntartású iskolákat államosította, létrehozva a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot. „A tankerületek utasításokat közvetítenek, helyi szempontok nem jelennek meg, az egész működést a stratégiai gondolkodás teljes hiánya jellemzi. A túlzott adminisztráció és az autonómia elvétele megbénítja az iskolák működését." A fenti kritikákat az Emberi Erőforrás Minisztérium alá tartozó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet most nyilvánosságra hozott jelentése állapítja meg. Ezt megelőzte a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levele: többek között a tanárok adminisztrációs és a diákok tananyagbeli terhei ellen tiltakoztak, mondván, az már a tanítás és a nevelés rovására megy. A tiltakozáshoz tízezrével csatlakoztak.

A miskolci elitgimnáziumhoz csatlakozó 500 iskola (köztük több zalai) jelzései a pénzhiányra, az adminisztrációs terhekre, a hatásköri zűrzavarra, a központosított tanrendre, a kapkodó reformokra és a kormányzati kommunikációra utalnak. Szerdán emiatt Budapesten, Békéscsabán, Budaörsön, Győrben, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen, Veszprémben is terveztek demonstrációt.

Kajári Attila

A fenti problémák közül a zalaegerszegi tankerület szervezésében a megyeházán tartott tájékoztatón Kajári Attila igazgató a pedagógusokra háruló tetemes, az ellenőrzést és önértékelést kísérő adminisztrációs terhek várható könnyítéséről adhatott számot. Olvasóink többsége valószínűleg az alábbiakból értesül először arról, mekkora papírmunka, vagy elektronikus adminisztráció nehezíti a tanárok napjait. (Érzékeltetésképpen: az oktatas.hu-n található, a pedagógusminősítéshez szolgáló segédlet, tehát csak az útmutató is 167 oldal.)

A tankerületi értekezleten részt vevők megtudhatták, hogy a friss változtatási elképzelések szerint - amiket később követ a jogszabály - nem ellenőrzik azokat, akik átmentek a pedagógus I. minősítésen, sem azokat, akiknél folyamatban van a pedagógus II., a mester- és a kutatótanár státuszhoz szükséges minősítési eljárás. Rájuk nem vonatkozik az ellenőrzést ez idáig kötelezően megelőző önértékelés, amely eddig tartalmazta a teljes tantestületi, valamint a diák és szülői kérdőívet is. Ezentúl nem kell azonnal feltölteni az informatikai felületre az ellenőrzés után a jegyzőkönyvet. (Emellett van óramegfigyelési napló is.) Nem is lehet, mert a felületet épp aktualizálják a teherkönnyítés átvezetésével. A nem ellenőrzendőket már törölték is az ellenőrzendők listájáról. A tanfelügyeleti ellenőrzés az eddigi 2 év helyett 5 évente esedékes, jelezte Kajári Attila. A szakértők ellenőrzési forgatókönyve is egyszerűsödik. a tanfelügyeleti jegyzőkönyvet ezután adatgyűjtőnek hívják és csökkentik a kérdések számát is.

A tanácskozáson elhangzott, a miniszter plenáris üléssel és munkacsoportokkal működő, először február elején ülésező köznevelési kerekasztalt hoz létre, két-két személy által képviselt hét oldallal: minisztérium, szakmai fenntartó, pedagógusképzés- tudomány, szülők-diákok, munkaadói oldal és munkavállalói érdekképviselet. (Ezt már véleményezte a változásokat szorgalmazó Országos Tantestületi Értekezlet, szerintük nem képviseli az érintetteket. „A kormány ne önmagával tárgyaljon", mondták.)

A tankerületi tanácskozás harmadik eleme, amikor a tanárok szólhattak a problémákról, nem volt nyilvános.

Békési Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete Zala megyei elnöke elmondta, a tananyagcsökkentés, az intézményi gazdálkodási önállóság és a vezetők munkáltatói jogának visszaállítása, az oktatást segítő nem pedagógusok bérének emelése (minimálbért kap az iskolatitkár), a pótlékok visszaállításának igénye hangzott el. A tankerületi igazgató ígérte, továbbítja az észrevételeket.

A pedagógus szakszervezet sztrájkbizottsága úgy döntött, február 13-ára országos tüntetést szervez Budapestre, a Kossuth térre. Békési Tamás a tanácskozáson jelezte, zalaiak is tervezik a részvételüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!