Hírek

2015.12.27. 16:22

Káposztafesztivál: A savanyú káposzta volt főszerepben Gutorföldén

Gutorfölde - Aki nem evett elég töltött káposztát karácsonykor, az többfélét is kóstolhatott vasárnap a káposzta fesztiválon.

Korosa Titanilla

Harmadik alkalommal rendezték meg Gutorföldén az ünnepeket követő programot, amelynek főszereplője a savanyú káposzta volt, abból készítettek különféle ételeket.

– A karácsonyi töltött káposzta adta a fesztivál ötletét – mondta Káli Attila, a szervező Együtt Gutorföldéért Egyesület tagja. – Kapcsolódik az ünnepekhez is, illetve azt követően már jólesik kimozdulni otthonról. Erre ad jó alkalmat a fesztivál.

Liszi Patrik és Kulcsár István készíti a töltött káposztát

Idén legtöbben hagyományos töltött káposztát készítettek, de kóstolhattak a látogatók szarvas- és vaddisznóhúsból készültet is. A bográcsokban székelykáposzta és göcseji babos káposzta is rotyogott, amit a szárított vargánya tett különlegessé.

Ezekhez az ételekhez elengedhetetlen a jó savanyú káposzta. A településen többen foglalkoznak káposztatermesztéssel, így minden helyben beszerezhető. Vidovics Miklós őstermelő azt mondta, idén szeptember helyett október végén szüretelték a káposztát. A kiskertekben kevés termett, így nagy volt rá a kereslet, bár háznál egyre kevesebben savanyítanak már.

– Pedig nem nehéz elkészíteni, savanyúságként is fogyasztható, egyszerű, finom és egészséges – mondta.

Az étkeket ez alkalommal nem zsűrizték, hanem felajánlásokat sorsoltak ki a csapatok között.

Közben a TMK Rock Band gondoskodott a zenéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!