Hírek

2015.10.27. 12:44

Vágni vagy nem vágni? - a gyökerek veszélyeztetik a csapadékcsatornát

Zalaegerszeg – Több lakótársa nevében fordult szerkesztőségünkhöz Farsang Lajos, azt panaszolva, hogy az önkormányzat alapos indok nélkül készül a Hegyalja u. 54-60. mögötti, a parkolót szegélyező fasor kivágására.

Magyar Hajnalka

A munkálatokat szerda reggelre időzítették, s a lakóknak szóló értesítés arról tájékoztat: „Megállapításra került, hogy a csatornákat benőtték a fák gyökerei, emiatt a parkolónál levő nyírfákat ki kell vágni." A panaszos úgy véli, hogy a fák nincsenek igazán közel a csatornához.

– Ezek a fák mintegy 30 éve azért nőnek, hogy most árnyékot tartsanak, hogy felfogják a szelet, a port, ami különben az erkélyekre és az ablakokra szállna – folytatta Farsang Lajos. – Igaz, a leveleiket is potyogtatják. Ez utóbbi érvre alapozva a fák kivágása már korábban is terítékre került, ám a lakógyűlés azt leszavazta. Ennek ellenére úgy tűnik, mégis valóra válik a szándék... Az ígéretek szerint ültetnek új fákat, de mikor élvezhetjük azok áldásait?

Az észrevételre Székely Róbert, az önkormányzat szakreferense válaszolt.

– A társasház mögötti csapadékcsatorna felújítási munkáinak megkezdését követően keresett meg Orosz Ferencné, a településrész önkormányzati képviselője , hogy a parkoló szegélyén álló 6 közönséges nyírfa, és 1 fehér fűzfa gyökerei belenőttek a csapadékcsatorna csövébe, és megemelték a parkoló burkolatát. Megkeresése alapján helyszíni szemlét tartottam, ennek nyomán, valamint a kivitelezést végző Szakály Kft. vezetője közlése alapján megállapítást nyert, hogy az érintett fák kivágása indokolt. A fasorban álló fehér fűz törzse erősen korhadt, megdőlt, így balesetveszélyessé vált. A fák kivágására a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya szakvállalkozónak megbízást adott, pótlásukról december 15-ig kell gondoskodni.

Orosz Ferencné a parkoló gyökerek által feltört burkolatát  mutatja. Fotó: Katona Tibor

Orosz Ferencné, a házban élő önkormányzati képviselő szintén több lakótársra hivatkozva érvelt a kivágás mellett.

– A nyírfa nagyon erősen „szemetel", több itt parkoló autós panaszkodott, hogy a lehulló részek (a termés repítőhártyái) eltömítik a szűrőt. De nem emiatt kellett most lépnünk, hanem elsősorban a csapadékvíz csatorna védelmében.  Mi is szeretjük a növényeket, de úgy vélem, a bajt jobb megelőzni. Pótlásul lefelé terjeszkedő gyökérzetű gömbfát javasolnak, a probléma tehát nem ismétlődhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!