Hírek

2015.10.14. 14:44

A baki iskolában filmet forgattak az EMK-modellről

Bak – A szerdán készült oktatófilmből országszerte megismerhetik az erőszakmentes kommunikáción alapuló konfliktuskezelő modellt, amelyet a baki iskola néhány éve sikerrel alkalmaz a gyerekek és a felnőttek körében.

Arany Horváth Zsuzsa

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízásából szerdán filmet forgattak az iskola speciális tanóráin, amit hozzáférhető közoktatási adatbázisban helyeznek el. A baki Göcsej Kapuja Általános Iskola 299 intézmény közül került be a legjobb 10 mentoriskola közé.

– Van megoldani való konfliktusunk ma? – kérdezte Béresné Simon Eszter tanárnő a harmadikosaitól, miután vállon veregetéssel üdvözölték egymást a gyerekek. Közben forgott Steiner Péter operatőr kamerája. Ezt látta:

„A tornazsákkal játszottunk, de aztán megrúgott, Mit éreztél? Fájdalmat, megbántottságot. És te hogy láttad? Megrúgtam. Mit éreztél? Izgatott voltam, felpörögtem. Meghallottátok egymást? Igen. Mi legyen a megoldás? Délután bújócskázzunk. Jó lesz? Igen. Szent a béke? Igen." „Elcsentem a diót, ő meg fellökött. Mit éreztél? Fájdalmat. Te hogy mondod? Fellöktem, nem tudtam, hogy mi a játékszabály. Mit éreztél? Feszültséget. Mi legyen? Gyűjtsünk együtt diót! Jó lesz így? Jó."

A baki harmadikosok EMK óráján mediáció zajlott a filmfelvételkor. Háttérben Garamvölgyi György igazgató, Csorba Kata szerkesztő, Steiner Péter operatőr, jobbra Béresné Simon Eszter tanár. Fotó: Pezzetta Umberto

– A legnagyobb eredmény az, hogy a gyerekek látják, értik, az igazság, az érzések sosem fekete-fehérek – mondta a fenti, úgynevezett gyerekmediációs gyakorlat filmfelvétele után Rambala Éva, a háborús övezetek túszmentéseikor kifejlesztett erőszakmentes kommunikáció (EMK) jelen lévő nemzetközi trénere. – Úgy látom, a pedagógusok is összetartók, erősödött a tantestületi kohézió. Nagyon fontos, hogy például a fiúk, akiktől keménységet várunk el, kimondhatják az érzéseiket. Az itt szocializálódtak felnőve talán jobban ki tudják fejezni érzelmeiket, s megélik, hogy nem létezik az „egyik ártatlan, a másik bűnös" séma.

Az iskola igazgatója, Garamvölgyi György elmondta, a KLIK pályázaton mentorintézmény rangot kaptak EMK-bemutatóikért és a 20 órás pedagógusképzésért. Jelzi, nem könnyű a tanulás, de rendkívül hatékony az alkalmazás.

– Le vagyunk nyűgözve – mondta a forgatás szünetében Csorba Kata szerkesztő, aki a KLIK megbízásából Steiner Péter operatőrrel együtt járja a 10 mentorrá lett iskolát, s rögzíti a speciális módszereket, amit mások is adaptálhatnak. Nagyon szép tapasztalataink vannak, nekem például visszatért a tanárokba vetett hitem. Csodálatos pedagógusokkal találkozhatunk. Amit itt Bakon látunk, szerintem a felnőttek között is kellene alkalmazni. Utánanéztem, mielőtt ide utaztunk, de amit a gyerekek mutattak, minden szakirodalomnál beszédesebb.

A filmen vágás nélkül lesz látható az EMK-óra, majd kerekasztal beszélgetésen értékelnek azt résztvevők. Rambala Éva tavasszal Zalaegerszegen az amerikai Ike Lasater-rel tart EMK-foglalkozást, majd a meghívására hazánkba érkezik a Sri Lankán dolgozó jezsuita teológus, Christlin P. Rajendram.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!