Hírek

2015.07.02. 17:04

Kelendő a napérlelte áru

Körkép - Értéket teremt és munkára nevel a mezőgazdasági projekt, amit a közmunkaprogram keretében indítottak több zalai településen is.

Gyuricza Ferenc

Mindezt az érintett falvak polgármesterei mondják, akik szerint emiatt hasznosabb, tehát több értelme is van az új típusú közmunkának, mint az utcaseprésnek és fűnyírásnak. Persze ez utóbbira is szükség van, ám a kettő mégsem vethető össze.

Reszneken, a volt óvoda udvarán felállított fóliasátorban Tér Margit büszkén mutatja a megtermelt paprikát. A zöldség valóban gyönyörű, I. osztályú primőr termékekként szoktak ilyet árulni az üzletekben. A közmunkában foglalkoztatott hölgy szerint van is rá bőven kereslet, a leszedett árut mennyiségtől függetlenül eddig minden alkalommal sikerült értékesíteniük.

- Valóban nincs okunk panaszra - mondja a település polgármestere, Kercsmár István. - Az áru egy részét a rédicsi óvoda konyhájára szállítjuk, vagy már helyben megveszik a falubeliek, a maradékot pedig a viszontértékesítők vásárolják fel tőlünk.

Reszneken összesen mintegy 3,6 hektáron gazdálkodnak, másfél hektáron burgonyát, másfélen olajtököt termelnek, míg a fennmaradó részt egyéb szántóföldi növényekkel: céklával, uborkával, paradicsommal, paprikával, sárgarépával, uborkával, hagymával ültették be. A programban összesen 19 fő dolgozik.

- Támogatásként 25 millió forintot kaptunk az államtól, ennek döntő részét, 22 millió forintot fordítunk munkabérre és annak járulékaira - folytatta Kercsmár István. - A fennmaradó hárommillió forintot pedig vegyszerekre, magokra és eszközbeszerzésre költhetjük.

Reszneken fóliasátorban nevelték a paprikát és uborkát. Tér Margit büszkén mutatja a frissen szedett, gyönyörű, I. osztályú árut Fotó: Gyuricza Ferenc

A polgármester azt mondja: számításaik szerint a prog-ram végén két és félmillió forint nyereség keletkezik, amit fejlesztésre kívánnak felhasználni. Ha hosszú távon gondolkodnak, akkor meg kell oldaniuk például az öntözést amihez kutat akarnak fúrni , továbbá egy nagy alapterületű fémvázás fóliasátor vásárlásán gondolkodnak még.

- A végső cél egy szociális szövetkezet alakítása lenne, a minisztérium is ezt preferálná - sorolta tovább a polgármester. - A programnak azonban egyéb előnyei is vannak, értéket teremtünk, valamint azok a falusiak is megtanulhatják a zöldségtermesztést, akik házi kertészkedéssel eddig nem foglalkoztak. S persze az sem utolsó szempont, hogy közel 53 ezer forintot visznek haza a közmunkaprogramban részt vevők, míg egyébként 22 ezer 800 forintot kaphatnának.

- Az idei kísérleti év, a tapasztalatok alapján meglátjuk, hogy jövőre hogyan folytatjuk, mivel érdemes foglalkozni, mit vessünk, hogyan értékesítsünk. Mi is szociális szövetkezetben gondolkodunk, viszont annak létrehozása nem egyszerű feladat - magyarázta a mezőgazdasági programban szintén részt vevő Szentgyörgyvölgy polgármestere, Varga Zsuzsanna. Az őrségi településen tíz fővel indult a projekt, közben az egyik résztvevő talált magának állást az elsődleges munkaerőpiacon, így kilencen maradtak. Varga Zsuzsanna szerint a feladatokat ennyien is képesek ellátni.

- A program egyes részeit ugyanis csúsztatjuk, vagy teljesen el is hagyjuk - mondta a polgármester. - Tyúkokat is akartunk nevelni, a baromfiak azonban egyelőre nem érkeztek meg, s a gyógynövény-gyűjtés sem kezdődött még el. A konyhakerti növényeink azonban nagyon szépen fejlődnek.

Szentgyörgyvölgyön a cukorborsót már be is takarították, s a helyi szociális otthon számára termelt retket, salátát és újhagymát is átadták az intézménynek.

- Elsősorban a közétkeztetésre számítunk, mint fő felvásárlóra, de egy vállalkozó is szívesen fogadja tőlünk az árut - sorolta a polgármester. - Emellett helybeli értékesítés is zajlik, nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy kereslet lesz a zöldségek iránt.

Ketten a szentgyörgyvölgyi program résztvevői közül. Török László (balról) és Báger László a paprikaültetvényen dolgozik Fotó: Gyuricza Ferenc

A programban részt vevők szerint nemcsak azért veszik szívesen az árut, mert az tényleg szép és friss, hanem valószínűleg azért is, mert láthatóan a nap érlelte. A polgármester jelezte: veteményezéskor arra is ügyeltek, hogy folyamatosan biztosítani tudják a friss árut, így paradicsomból például három különböző fajtát ültettek, de ugyanígy jártak el a többi zöldségnél is.

- Szerencsés volt a termőterület kiválasztása is, nagyon jó földbe került a mag - folytatta a polgármester. - Mindezek alapján úgy gondolom, a következő évben is érdemes lenne folytatnunk a projektet, az igény ebben a faluban biztosan meglenne rá.

A mezőgazdasági projekteket a Start munkaprogram részeként szervezik. A lenti kistérség területén erre második éve van lehetőség, a letenyei kistérségben azonban már korábban is pályázhattak rá az önkormányzatok. Csörnyeföld évek óta résztvevője a programnak, idén 13 főt foglalkoztatnak a mezőgazdaságban, s további hetet a belterületi úthálózati projektelem részeként. Simon Zoltán polgármester azt mondja, mind a két tevékenység hasznos, ha találnak hozzá megfelelő célt. A belterületi úthálózati projekt keretében például járdát építenek, kátyúznak, virágládákat készítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!