Hírek

2015.05.19. 16:49

Kényszerleszállt a siklóernyős

Kustánszeg - A horvátországi Donačka Gorában szállt fel siklóernyőjével az a 42 éves férfi, aki kedden délután fél öt tájt Kustánszeg határában kényszerült leszállni, mert elfogyott a termik.

Arany Gábor

 

A starthelyhez közeli Celjében élő Damjan Čretnik segítségére Lakatos Dezső, a Göcsejring roncsderby pálya vezetője sietett és vendégül látta a kustánszegi tó büféjénél, amíg a sportolóért megérkeztek a szlovéniai Lendváról a barátai.

A siklóernyő műszerfala, látható rajta a napi repülési  teljesítmény. Fotók: Arany Gábor

A horvát sportoló érdeklődésünkre elmondta, hogy a Balatont szerette volna elérni. Fél egykor szállt fel a horvát-szlovén határ közelében és légvonalban száz kilométerre jutott négy óra alatt, úgy számolta, még nyolcvan kilométert kellett volna repülni a céljáig. Ezzel saját rekordot állított volna fel. Most nem sikerült.

Damjan Cretnik mutatja, milyen kényelmes ülésben utazik a levegőben

A férfi egyébként 22 éve hódol a siklóernyőzésnek. A felszerelése 25 kilót nyom, a felszállás a földről, magasabb dombról vagy hegytetőről nekifutással, mindenféle technikai segítség nélkül történik, a többi pedig már a felszálló meleg légáramlatokon, a termikeken múlik. Az indulás sikeres úttal kecsegtetett, Lenti felett már 1933 méteres magasságon járt, aztán lassan elfogyott az emelőerő.

Lakatos Dezső és Damjan Cretnik a már összecsomagolt ernyővel Kustánszeg szélén

Lakatos Dezső érdekességként elárulta, két évvel ezelőtt szlovén vitorlázó repülőgép ért földet Kustánszeg határában, ugyanilyen okból, mert megszűntek az emelő légáramlatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!