Hírek

2015.05.24. 09:30

Javuló vízügyi helyzet Zala megyében

Szombaton még folytatódott a csapadékos időjárás délutánra csökkenő intenzitással. Estére meg is szűnt az eső. Összességében a vízgyűjtő területeken 10-25 mm eső esett az elmúlt 24 órában - tájékoztatta lapunkat vasárnap délelőtt a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Horváth-Balogh Attila

A Mura vízgyűjtőn az északi felső és a középső területekre hullott a több eső. A lehullott csapadék jelentősen kevesebb volt, mint az előre jelzett mennyiség. A meteorológiai előrejelzések szerint a vízgyűjtők időjárását továbbra is a felettük elhelyezkedő sekély, alacsony nyomású mező határozza meg, amely csak igen lassan helyeződik kelet felé. Ma csak jelentéktelen (1-2 mm) csapadék valószínű. Hétfőtől ismét többfelé lehet számítani kisebb esőre, helyenként záporeső kialakulására. Hétfőn és kedden területi átlagban 15 mm csapadék várható a jelenlegi mennyiségi előrejelzések szerint, de egészen hétvégéig minden nap előfordulhatnak kisebb záporok.

Árvízi helyzet:

Az elmúlt napok esőzései hatására kialakult árhullámok a felsőbb, külföldi szelvényekben már levonulóban vannak, apadás tapasztalható.

A vízfolyásokon a medrekben zavartalanul és gyorsan vonulnak le az árhullámok. Az árhullámot jelentősen befolyásoló, csapadékból származó utánpótlás nem várható.

A hétfői nap folyamán már mindenhol az apadási folyamat lesz a jellemző. A következő napokban várható kisebb eső jelentéktelen vízszintemelkedéseket, ill. stagnálást még okozhat a most levonuló árhullámok apadó ágán.

Mura

A Mura Letenyénél tegnap egész nap egyenletesen áradt és ma is további, mintegy fél méteres áradás várható még. A szlovén szakaszon már tetőzött a folyó, Radgonánál tegnap 22 órakor 298 cm-rel. A horvát Muraszerdahelyen ma reggel tetőzés közeli állapotban van a Mura.

Letenyénél a tetőzés vasárnap éjjelre várható 370 +-10 cm-es II. fokozatú árvízvédelmi készültséget megközelítő vízállással.

Letenyén a lehullott csapadék belterületet veszélyeztet, ezért helyi helyi vízkárelhárítási készültség került elrendelésre tegnap 11 órától három vízfolyásra (Gerencsér árok, Egresi árok, Vásártéri árok).

A Principális szombaton 15 órakor tetőzött, jelentéktelen 0.5 m-es vízszintemelkedéssel. Ma reggelre lassú apadás tapasztalható.

A Kebele patakon is a lehullott csapadékok hatására jelentős vízszintemelkedés történt. A tározó üzembe helyezése csökkentette a vízszintemelkedést. Jelenleg apad a vízfolyás.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság gátőrei folyamatosan figyelik a vízfolyásokat és a műtárgyakat.

Zala

A Zalán jelentős árhullám nem alakult ki. Összességében 1 m-es vízszintemelkedés volt a vízfolyáson a felső szakaszon. Zalaapátiban fokozatot elérő vízállásra nem kell számítani.

A védelmi szakaszokon a zsilipek szükség szerint lezárásra kerültek, az érintett vízfolyásokon az igazgatóság folyamatos őrszolgálatot tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!