Hírek

2015.05.10. 14:08

Évről évre több a kullancs: Vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, Lyme-kórt okozhatnak

Körkép – Drámaira fordult a kullancsfertőzöttség mértéke hazánkban – állítja dr. Kapiller Zoltán, a 2005-ben alakult Magyar Kullancsszövetség elnöke. Tavaly 240 ezer új Lyme-kóros beteget regisztráltak, a krónikus Lyme-kórosok aránya pedig a lakosság közel nyolc százaléka.

Gyuricza Ferenc

A betegek száma és aránya idén várhatóan tovább emelkedik, miután az elmúlt évek időjárása kifejezetten segítette a vérszívók – elsősorban a szúnyogok és a kullancsok – elszaporodását Magyarországon. A Lyme-kór terjesztéséért – valamint néhány további betegségért – pedig a vírussal fertőzött kullancs felelős.

Zala megye az ország legerdősültebb területei közé tartozik, vidékünkön többek között ezért is nagyobb a fertőzöttség kockázata. A Magyar Kullancsszövetség az egyik fő epicentrumként tartja nyilván, bár az is tény, hogy a kullancs ma már bárhol előfordulhat a természetben, akár egy nagyvárosi parkban is. (A folytatás az 5. oldalon, Évről évre több a kullancs cím alatt.)

– Már közel három évtizede, 1986 óta nem volt komoly tél Magyarországon – mondja dr. Kapiller Zoltán. – A kullancsok száma tehát azóta növekszik, ugyanis a természet nem szabályozza, nem regulálja létszámukat. A legutóbbi tél is kifejezetten kedvezett a populáció további szaporodásának, kis túlzással azt mondhatnánk: tavaly karácsonykor szinte kánikula volt Magyarországon.

Dr. Szalay Tamás nagylengyeli házi orvos kifejezetten ajánlja az oltást.

Dr. Kapiller Zoltán hozzáteszi: a kullancsok számának növekedése csak az egyik veszélyeztető tényező. A másik ok – ami sokkal ijesztőbb – a Lyme-kórt kiváltó, vagyis azt okozó vírussal fertőzött kullancsok arányának drámai növekedése. Egy még 2005-ben végzett vizsgálat szerint a begyűjtött kullancsok 17,3 százaléka volt fertőző, viszont a másfél évvel ezelőtti országos szűrővizsgálaton már mintegy ötven százalékos fertőzöttséget mutattak ki.

A kullancs által terjesztett betegségek közül a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, valamint a Lyme-kór a legismertebbek. Előbbi kettő viszonylag ritkán fordul elő, viszont halálos gyakran kimenetelűek is lehetnek.

A Lyme-kór szintén okozhat súlyos szövődményeket, ám ennek lefolyását számos tényező befolyásolhatja. A kórkép kialakulása akár attól is függhet, hány éves, milyen nemű, s milyen általános vagy egészségi állapotú személy fertőződött meg. Egy jó fizikumú, életerős, egészséges környezetben, szabad levegőn dolgozó férfi esetében jelentkező depressziós tünet kiváltója éppúgy a Lyme-kor lehet, mint ahogy okozhat egy kissé túlsúlyos, már idősebb, irodai munkát végző nőnél ugyanaz a vírus szívbillentyű torzulást. Dr. Kapiller Zoltán úgy fogalmaz: nincs két azonos Lyme-kóros beteg, ez pedig a diagnosztika csapdája is lehet. Ha egy beteg nem nem tud a kullancscsípéséről vagy nem tájékoztatja róla orvosát, sokkal könnyebben válhat félrekezelhetővé. Éppen ezért kell sokkal nagyobb gondot fordítani a megelőzésre, amit igen sokrétűen értelmezhetünk. Azzal, hogy kerüljük a bozótos, magas-füves területeket – főleg a reggeli és esti órákban – már sokat tettünk a megelőzés érdekében. Az is lényeges, hogy a kirándulási csomagban vagy az autó elsősegély dobozában legyen kullancs eltávolítására alkalmas kiemelő csipesz, továbbá valamennyi hazai patikákban beszerezhető ellenőrző készlet. Ha a kullancs fertőzöttnek bizonyul, illetve a csípés után valamilyen betegség-tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

A kullancs eltávolítására a legalkalmasabb eszköz az erre a célra speciálisan kialakított kiemelő csipesz . Fotó: Gyuricza Ferenc

A megelőzés másik módja a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás, vagyis a kullancs encephalitis elleni védőoltás lehet. Dr. Szalay Tamás nagylengyeli házi orvos kifejezetten híve ennek az oltásnak, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, az a Lyme-kór ellen nem véd, viszont az időben felfedezett betegség antibiotikummal hatásosan kezelhető, ezért ő is azt tanácsolja: tünet esetén semmiképpen se tétlenkedjünk.

– Egyrészt Zala megye nagyon fertőzött kullancsokkal, másrészt maguk a kullancsok is fertőzöttek – jelentette ki a doktor. – A megyék rangsorában Zala igen előkelő helyen áll. Miután magamat nem házi, hanem sokkal inkább családorvosnak tartom, aki ismeri a pácienseit, ezért azoknak, akikről tudom, hogy gyakran fordulnak meg természetben, olyanok a munkakörülményeik, vagy gyakran kirándulnak, túráznak egyértelműen javaslom az oltást.

A kullancscsípés elleni védekezésnek fontos elemét képezi az öltözködés is. Mivel a kullancsok jellemzően az aljnövényzetből másznak fel, lehetőleg viseljünk hosszú nadrágot, aminek szárát tűrjük be a bakancsba vagy a zokniba. A felsőruházatot – pólót, trikót – szintén tűrjük be a nadrágba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!