Hírek

2015.05.10. 16:04

Az önkéntesek munkáját és a hét alapelvet ünnepelték

Alsópáhok – Szombaton a településen tartotta központi világnapi ünnepségét a Magyar Vöröskereszt.

Hajdu Péter

Délelőtt a helyi művelődési házban küldöttértekezletet tartott a Magyar Vöröskereszt, ahol a küldöttek a szervezet előző évi tevékenységét tárgyalták meg, majd ebéd után délután ünnepelték meg a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom világnapját. Az ünnepséget Czigány Sándor polgármester nyitotta meg, s többek között az önzetlen segítség jelentőségéről beszélt.

A világnapon a nemzetközi humanitárius szervezet ötven éve lefektetett hét alapelvére, az emberiességre, pártatlanságra, semlegességre, függetlenségre, önkéntességre, az egységre és egyetemességre hívták fel a figyelmet. Ezeket az elveket a világ 189 országában működő Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társaságok 17 millió lelkes önkéntese vallja magáénak, s évente mintegy 500 millió rászoruló ember részesül a világon ezen elvek alapján valamilyen segítségben. Többek között ezekről is szólt dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke beszédében, melyben felidézte a nemzetközi szervezet megalakulásának idejét és körülményeit, 1859-et, a véres solferinói csatát, amit követően a sebesültek hovatartozástól független megsegítését szervező Henry Durant tette nyomán létrejött a világszervezet.

A szervezethez tartozó, illetve azt segítő önkéntesek munkáját ismerték el az ünnepségen.

Az elnök mintegy hatvan kitüntetést, elismerést adott át az ország minden részéből megjelent vöröskeresztes szervezők, munkatársak számára. A Zala megyeiek közül ketten kaptak kitüntetést. A Vöröskeresztes Tevékenységért Gyémánt Fokozatú Kitüntetést vehette át dr. Nemesvári Márta, az országos és megyei vezetőség tagja, a Vöröskereszt nagykanizsai városi vezetőség elnöke. Vöröskeresztes Tevékenységért Arany Fokozatú Kitüntetésben részesült Németh Józsefné, a zalaszentmihályi alapszervezet titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!