Hírek

2015.03.12. 16:32

Zalában a kisboltok egy része nyitva lesz vasárnap

Zalaegerszeg - A vasárnap is nyitva tartó kereskedők döntő többsége tisztességesen, a jogszabályok betartásával biztosítja majd a vásárlási lehetőséget Mazzag Ferenc kamarai elnök szerint.

Péter Árpád

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetője úgy fogalmazott, a vasárnapi kötelező zárva tartásról szóló rendelkezést a multik nem nézik jó szemmel (200 négyzetméteres eladótér felett ugyanis nincs pardon), a kisebb üzletek magyar tulajdonosai azonban lehetőséget látnak ebben.

– Annyian biztosan nyitva lesznek Zala megyében is, hogy kiszolgálják a vasárnapi forgalmat – fogalmaz Mazzag Ferenc –, a lakosság pedig néhány hónap alatt „beáll" az új rendre.

Az elnök szerint a döntő többség tisztességesen oldja meg a vasárnapi nyitva tartást a megyében, s nem a trükkökre alapoz.

Kirschner Gábor: Mi mindent szabályosan oldottunk meg. Fotó: Péter Árpád

A jogszabály kijátszására számos „megoldás" született kereskedői körökben. Az egyik, hogy például a férfi tulajdonos női alkalmazottját élettársként tünteti fel, a törvény ugyanis lehetőséget ad arra, hogy segítő családtagok dolgozzanak vasárnap a kisboltokban. A Ptk. szerint azonban az élettárs nem számít annak.

A másik megfejtés, hogy a tulajdonos, legalábbis papíron, beveszi társnak az alkalmazottját, aki így szintén tulajdonossá válik, s elvileg dolgozhat vasárnap. Ám ebben az esetben is nagy a lebukás esélye, hiszen az ellenőrzéskor elég csak megnézni, ki mikor lett üzlettárs. Ha valaki idén, az már alapos ok a gyanúra.

Az ellenőrzések módszertanáról egyelőre Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője nem kívánt nyilatkozni, arról tájékoztatást csak a törvény végrehajtási rendeletének ismeretében ad az NFH. A MÁV sajtóosztályán is elhárították lapunk érdeklődését. A vasárnapi zárva tartás ugyanis nem vonatkozik például a pályaudvarokon lévő boltokra, ott akár multi láncok is árusíthatnak, és sajtóértesülések szerint több nagy cég is fontolgatja, hogy ezeken a helyszíneken bérel helyiséget. Konkrétum azonban még nincs.

Az egyik zalaegerszegi hálózat három üzletéből kettő nyitva lesz vasárnaponként. A buszpályaudvaron lévő azért, mert a törvény engedi, a Kossuth utcaiban pedig a tulajdonosok és a családtagok dolgoznak majd, mondta el Kirschner Gábor, aki leszögezte: ők nem is kerestek trükköket, hiszen mindent szabályosan szeretnének megoldani. Úgy fogalmazott: vásárlói szempontból nehézséget jelent, hogy naponta – nem csupán vasárnap! – csak hat órakor nyithatnak ki, így aki hatra jár dolgozni, nem vásárolhat például friss pékárut, tejet vagy felvágottat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!