Hírek

2015.03.31. 11:09

Utca a senki földjén? - A zavaros nyilvántartás miatt senki nem foglalkozik a karbantartásával

Pethőhenye - A faluszéli utca burkolatát kátyúk éktelenítik, kerülni nem lehet, mert a padkából méretes karók meredeznek az ég felé.

Arany Gábor

Deák István polgármester kényszerűség szülte megoldásával találkozhatnak az arra járók a pethőhenyei Petőfi utcában. Ezzel sikerült addig megóvni a házak előtt húzódó csatornát, hogy ne jusson az útburkolat sorsára.

– Ez a vicc kategóriájába tartozik – fogalmazott a faluvezető, amikor a kialakult helyzetről érdeklődtünk. Amit ő így minősített az évek óta keseríti az itt élők és az erre közlekedők életét. Az inkriminált utca ugyanis az állam tulajdonában van, ezért az önkormányzat nem foglalkozik a karbantartásával, de az állam sem. Pontosabban az ilyen feladatokat ellátó Magyar Közút sem, amely vállalkozói szerződés alapján dolgozik az országos közúthálózaton, ha ennek vagyonkezelője, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) erre megbízást ad számára. De nem ad. Amikor erről érdeklődtünk, a KKK így indokolt: szerintük tévedésből szerepel állami tulajdonként az ingatlan nyilvántartásban a Petőfi utca.

Kátyús a Petőfi utca; a padkát és az alatta húzódó a csatornát a faoszlopokkal védik az autóktól  (Fotó: Arany Gábor)

Annyi azonban az adatokból látszik, hogy ez bejegyzés 1983-ban kelt, majd húsz évvel később négyfelé megosztották ezt az ingatlant. Ebből három járdaként jelölve az önkormányzat tulajdonába került, a 294/2 helyrajzi számú pedig országos közútként szerepel. De csak papíron, mert a KKK szerint nem az. Azt ugyanis így határozzák meg: „az elsődlegesen gépjármű-közlekedésre szolgáló, szilárd burkolattal ellátott, hierarchikusan (gyorsforgalmi út, főút, mellékút) felépülő rendszert alkotó, egységes közútkezelési elvek alapján kezelt, a települések helyi közúti hálózatai között, továbbá a helyi közúti hálózaton át el nem érhető vasúti, vízi- és légi közlekedési logisztikai csatlakozási pontokhoz közlekedési kapcsolatot teremtő közút”.

A Petőfi utca egyikbe se tartozik.

Szakmai álláspontjuk szerint általában téves az az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés, amely nem országos közúti funkciót ellátó, az Országos Közúti Adatbankban (OKA) nem szereplő útszakaszt jelöl országos közútként – a művelési ág nem is minősül közhiteles adatnak, fogalmaz levelük. Az országos közúti funkció nem az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésből ered, hanem a tényleges hálózati szerepből. Továbbá az út kiépítettsége sem felel meg az országos közutakra előírt paramétereknek, szögezték le. „Megjegyezzük, hogy a jelenlegi tulajdoni helyzet vélhetőleg korábbi, le nem dokumentált megállapodásból ered, ezért is nem országos közútként van nyilvántartva az útszakasz az OKA-ban”.

Az utat egyébként nem kevesen használják, hiszen Nemesapáti Zalaszentiván között ez a legrövidebb útvonal. A burkolat állapota és az, hogy a kátyúkra semmi sem figyelmeztet eddig még nem vezetett balesethez és károkról sem tud a KKK. Legalábbis kérdésünkre ilyen értelemben válaszoltak.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a legszükségesebb javításokat, illetve a veszélyre figyelmeztető, vagy a sebességet korlátozó közlekedési táblák kihelyezését úgy reagáltak: az idei finanszírozási lehetőségek teljes körűen még nem ismeretesek, így a felújításra ígéretet nem tudnak tenni. A közúti közlekedés biztonságának érdekében lehetőségeinkhez mérten a szükséges és indokolt lépéseket megtesszük, szólt a válasz.

Az ügyben korábban már volt levélváltás az önkormányzat és a KKK között, de nem vezetett eredményre. A KKK azt indítványozta: az önkormányzat vegye át a tulajdonába az utcát, akkor a legszükségesebb javításokat elvégzik a burkolaton. Ezt elutasította az önkormányzat. Deák István úgy reagált: ha kijavítják az útburkolatot, akkor majd tárgyal a képviselő-testület a Petőfi utca sorsáról.

Ez alapján úgy tűnik, még maradnak a kátyúk.

Ez a vegyes helyzet azonban nem egyedi: Zala megyében 27 darab olyan ingatlant tartanak nyilván, ami a Magyar Állam tulajdonában és a KKK vagyonkezelésében van, de helyi közút található rajta, illetve 383 darab olyan ingatlan ismert, ami országos közút alatti és önkormányzati tulajdonban van. Arra nem tért ki a KKK tájékoztatója, hogy hány körül zajlanak hasonló viták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!