Hírek

2015.03.19. 20:19

Mit tegyünk, ha lángol az autónk?

Zalaegerszeg - Az elmúlt három hónapban három személygépkocsi tűzhöz riasztották a Zala megyei tűzoltókat. Sajnos mindegyik esetben teljesen kiégtek a járművek, használhatatlanná váltak.

Arany Gábor

A katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője, Cseresznyés Dániel, ezért arra hívja fel a figyelmet, mit kell tenni, hogy minél kisebb kárt okozzon, ha kiüt a tűz a gépkocsiban. Minden autós rémálma - a műszaki meghibásodás mellett -, hogy váratlanul felcsapnak a lángok az autójában. A tűznek azonban vannak előjelei. Abban az esetben, ha füstszagot érzünk vagy látjuk is a füstöt, az első és legfontosabb a gyors, biztonságos megállás olyan helyen, ahol a forgalmat a továbbiakban nem akadályozzuk. Erre autópályán a legalkalmasabb a leállósáv, főutakon pedig törekedjünk a járművel minél lejjebb húzódni az útról, arra is figyelve, hogy a környezetre az esetleges tűz minél kevésbé terjedhessen át. Ezt követően állítsuk le a járművet, és kezdjük meg a legfontosabb dolgot, mindenki szálljon ki. Ehhez a nehezebben mozgók, idősek, gyermekülésben utazó kisgyermek fokozott segítséget igényelnek. Ha mindenki biztonságba került, és az autós rendelkezik tűzoltó készülékkel, akkor minél előbb el kell kezdeni a lángok megfékezését, ekkor van legnagyobb esélyünk, hogy még mi is el tudjuk oltani a tüzet.

Ha a motortérben keletkezett a tűz, az oltáskor feltétlenül készüljünk fel a következőkre: a tűz oxigénellátása – lecsukott motorháztető esetén – a tető alatt megszoruló füst és egyéb égéstermékek miatt nem tökéletes, ezáltal a lánggal égés intenzitása kisebb. Abban a pillanatban, ahogy felnyitjuk a tetőt, friss levegőt engedünk a tűzre és a lángok felcsapnak! A motortérben keletkező tűz esetén csak akkor nyissuk fel a motorháztetőt, ha a kezünkben van a kibiztosított, beüzemelt, használatra kész tűzoltó készülék, de ebben az esetben is csak annyira, hogy az oltóanyag még biztosan bejusson. Arra vigyázzunk, hogy a felforrósodott karosszériaelemek és a kiáramló égéstermékek égési sérüléseket okozhatnak! Minden esetben értesítsük a tűzoltókat a 105-ös vagy a 112-es telefonszámon, hiszen a nagyobb gépjárműtüzet csak ők tudják speciális szakfelszereléseikkel eloltani, szólt a jó tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!