Hírek

2015.02.04. 19:01

Ónos eső, ciklon, árvíz is volt Zala megyében

Zalaegerszeg - Ónos eső, ciklon, heves esőzések, áradások; komoly kihívásokkal került szembe az elmúlt esztendőben a zalai katasztrófavédelem.

Arany Gábor

Erről is szólt szerdán 2014 eseményeiről beszámolva Egri Gyula ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a megyeházán megtartott évértékelőn. A történések sorából elsőként a január végi ónos eső okozta közlekedési zavarokat emelte ki. Mint az igazgató felidézte, a 7,5 tonnásnál nehezebb teherjárművek forgalmának megyei védelmi bizottság általi ideiglenes megtiltása kezelhetővé tette a helyzetet.

A következő erőpróbát a májusban lecsapott Yvette ciklon jelentette. Emiatt kétszáznál több helyen kellett a megye tűzoltóinak beavatkoznia. A java azonban még hátra volt, mert az augusztusi esőzések már minden erő mozgósítását szükségessé tették.

Azokban a hetekben az egész évben szokásos csapadék mennyisége hullott le megyénkben. Az intenzitást jelzi, hogy szeptember 13-át megelőző öt napban 90 milliméter esett, Letenye térségében pedig további 40 milliméter, idézte fel Egri Gyula. Árhullámok indultak el a folyóvizeken, a lendvadedesi tározó túlcsordult, a víz Lenti kertvárosi részét veszélyeztette, innen 127 lakost kellett kiköltöztetni. Rédicsnél a hömpölygő sáros áradat gépkocsikat sodort el, megrongált épületeket. A Kebele és Kerka patakok áradása miatt több hetési település megközelíthetetlenné vált, megelőzésképpen Szijártóházát, Zalaszombatfát Szlovénián keresztül telepítették ki. A Mura megdöntött minden rekordot, 554 centiméteren tetőzött. A katasztrófavédelem által irányított védekezésben 1500-an vettek részt; 35 településen, három nagyobb, kilenc kisebb vízfolyást és három tározót érintettek a munkálatok, 130 ezer homokzsákot, 19.500 köbméter kőzúzalékot és homokot használtak, fel, kitelepítettek összesen 277 személyt, sorolta a számokat Egri Gyula.

– Az elmúlt évben tapasztaltak alapján a veszélyeztetettségét felmérve megállapítható, hogy Zalában 25 olyan terület van, ahol hasonló csapadékviszonyok mellett újra komoly árvíz alakulhat ki – tette hozzá.

Bakondi György, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője hozzászólásában elismeréssel szólt zalai kollégái teljesítményéről. Utalt rá, a katasztrófavédelem közbiztonsági feladatot is ellát és ennek azonos színvonalúnak, egységes irányításúnak kell lennie az országban mindenhol. Ennek alapjait teremtették meg, amikor 2012-ben létrehozták az új rendszert. Ebben alapvető szerep jut az önkormányzati vezetőknek, tette hozzá. Szólt az életpálya modellről is. Az alapfeladatot ellátó állomány például 30 százalékos fejlesztésre számíthat. Bevezetik a teljesítménytől függő elismerést, ezt évente egyszer az értékeléstől függően folyósítják majd. Emellett tervezik egyebek mellett a lakhatási támogatás, a felelősségbiztosítás bevezetését is. A tábornok arról is szólt, hogy a pálya vonzereje nőtt, a fluktuáció négy százalék alatti, a katasztrófavédelemhez kapcsolódó egyetemi szakokra sokszoros a túljelentkezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!