Hírek

2015.02.25. 10:35

Az év hölgye: Szalai Kata

Nagykanizsa - Az év hölgye választás győztese, Szalai Kata rajong a testmozgásért. A fiatal lány gyerekkora óta rendszeresen sportol: látványtáncban hatszoros világbajnok. Egyetemi tanulmányai mellett, a vezérszurkoló csapat tagja is, mely sportág, a torna, az akrobatika, illetve a tánc elemeit ötvözi, elegyíti.

Benedek Bálint

– Kislányként élőben láttam a Szan-Dia Fitness SC fellépését, s elvarázsolt, ahogy a táncosok csillogó, flitteres ruhában lejtenek a színpadon – mesélte Szalai Kata. – Ez akkora hatást gyakorolt rám, amit szerettem volna átélni, így 2003-ban csatlakoztam a kitűnő csapathoz. A torna alapjainak elsajátítása után a kötélugrás következett, majd végül magamra ölthettem a gyönyörű fellépő ruhát, melyekben a sikereimet elértem. A Szan-Dia nagy családjához tartozni kiváltság, a velük eltöltött évek alatt nem lehetett unatkozni.

Kata tizenegy éven keresztül volt a klub tagja, ez idő alatt a csoport tagjaival formációban több világbajnokságon állhattak fel a dobogó csúcsára, egy alkalommal pedig egyéni disco freestyle kategóriában szerzett aranyérmet. A heti hét óra edzés, a hétvégi elfoglaltságok soha nem mentek a tanulás rovására, a lány az általános és középiskolában 4,8-as feletti átlagot produkált. Közben belecsípet más sportágakba is, többek között versenyszerűen úszott és atletizált. A rengeteg tennivaló mellett még a kultúrára is maradt ideje, hisz évekig a kanizsai fúvósoknál fuvolán, majd szaxofonon játszott.

Szalai Kata manapság is szívesen látott vendég a Szan-Dia csapatánál. A csillogó, flitteres ruhában valósággal siklik a levegőben. Fotó: Szakony Attila

– Ráadásul a családunk megszállottan síel, minden évben meghódítunk valamilyen környékbeli hegycsúcsot – folytatta a 20 éves lány. – Az öt évvel idősebb bátyám, Dániel a megyei labdarúgó bajnokságban szereplő UFC Nagykanizsa csapatában rúgja a bőrt, s őt is szinte minden sport érdekli. Minket valószínűleg megfertőztek a testmozgással, egyszerűen nem tudunk leállni.

Szalai Kata a Pécsi Tudományegyetem földrajz-testnevelés tanári szakára jár, s nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy nem tudott megmaradni egy helyben. Tavaly csatlakozott a PTE Táncegyütteshez, akikkel az első nagy fellépése a Dunai Regatta sárkányhajó verseny volt, ahol pom-pom lányként biztatta az egyetem csapatát. Azóta egy meseszép táncesten Walt Disney jelmezekben akrobatikus, modern és balett táncelemeket felhasználva repítették el a közönséget a rajzfilmek csodálatos világába. Amúgy a megszállott sportrajongó Katának határozott elképzelései vannak a jövőre nézve.

– Óvodás korom óta pedagógiai pályára készülök – mondta a fiatal. – A legnagyobb példaképem édesanyám, Szalainé Berta Magdolna, aki a Kőrösi-iskola testnevelés, technika és népművelő szakos tanára, így a családunkban az oktatás és a sport mindig központi szerepet töltött be. A szakma iránti elhivatottságom belülről fakad, de sokat jelentett, hogy olyan tanáraim voltak, akik példamutatásukkal nagy hatással voltak az előmenetelemre. Nincs annál nemesebb feladat, mint a jövő nemzedékét tanítani. Naponta csiszolgatni a gyermekeket, mint a gyémántokat, szeretve, odafigyelve rájuk.

Szalai Kata kedvenc idézete a magyar filozófustól Karácsony Sándortól származik, e szerint „A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!