Hírek

2015.01.30. 13:53

Legyen magasabb? Tervezik a Balaton szabályozási szintjének megemelését

Keszthely - A jelenlegi 110 centiméteres szabályozási szint 120 centiméterre történő emelését kezdeményezte még a nyáron a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A szakemberek most vizsgálják ennek lehetőségét.

Keszey Ágnes

Az önkormányzatok érdekvédelmi szervezete, a Balatoni Szövetség is foglalkozott a kérdéssel a napokban.  A turizmust tekintve egyetértenek a tervvel, hiszen így aszályosabb években is lehet hódolni a víz adta lehetőségeknek, de úgy vélik, előbb a  védekezést kell fejleszteni.

- Az ideális vízszint megemelésének nincsenek meg a feltételei. A  vízelvezető-rendszereket és a partvédő műveket is fel kellene készíteni. Több településen  sokszor  az alacsonyan fekvő épületek, területek víz alá kerülnek, problémákat okoz a belvíz, és sok helyen hiányoznak a csapadékvíz-elvezető árkok - mondta el érdeklődésünkre Balassa Balázs, Szigliget polgármestere.

A turizmusnak kedvezne a vízszint emelése, de az a Balaton mellett élőket és a településeket védeni kell az áradásoktól. Fotó: Keszey Ágnes

A Balatoni Szövetség elnökének közlése szerint  ötleteik is vannak: a szintén fejlesztendő parti sétányok, kerékpárutak egyben lehetnének  partvédő művek is.

Megkeresésünkre Siklós Gabriella, a   Vízügyi főigazgatóság PR referensre elmondta:

- Minden szempontból vizsgáljuk a vízszintemelés lehetőségét,  egyeztetünk a településekkel is. Ez hosszú és összetett folyamat, még nem látjuk, mikor születhet meg a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!