Hírek

2015.01.16. 09:14

Dödölléből desszertet

Almás-fahéjas dödölle gránátalmás juharsziruppal valamint sütőtökös dödölle mézen futatott narancs-, és citromhéjjal. Ivanovics István, az egyik fityeházi étterem ifjú séfje nem ismer lehetetlent: készített a hagyományos zalai ételből fagylaltot is. A felsorolt édességekből viszont egyelőre kihagyja a hagymát, hiszen szerinte a magyar konyha ilyen gasztronómiai merényletre még nincs felkészülve.

Benedek Bálint

A 25 éves murakeresztúri szakács meglepő, olykor extravagáns ételeivel korábban már többször felhívta magára a figyelmet, hiszen számos gasztronómiai seregszemlén okozott kellemes meglepetést a zsűrinek. A miklósfai répafőző fesztiválra készített például kerekrépa felfújtat karamell-mártással, de a szintén hatalmas sikert aratott a répás dödölléje, melybe kizárólag savanyított répa került. Utóbbi különlegesség az országos sajtó érdeklődését is felkeltette: Borbás Mária Gasztroangyal című műsora is kíváncsi volt a répa ilyen szintű felhasználására. A fiatalember büszke arra, hogy eddig szinte mindegyik ötlete díjat ért, legutóbb viszont mindenkit meglepve érdekes elhatározásra jutott. A tavalyi kanizsai bor és dödölle fesztiválra a hagymás finomságból fagylaltot kevertetett.

– A tervem hallatán nemes egyszerűséggel kinevettek – mesélte István. – Ami persze nem is csoda, ugyanis az ötlet valóban nem tűnt életképesnek. Elkészítettem három kiló dödöllét, pirított hagymával úgy, ahogy kell. Ezután víz alapú fagylalttal felhabosítottuk és lehűtöttük. A járókelők nem is hittek a szemüknek, azt gondolták, csak viccelünk, végül értékes díjat kaptam. Az más kérdés, hogy sokak fintorogva nyaltak bele a hagymás krémbe, s valószínűleg hamar a kukába dobták, ám így is megérte kísérletezni.

A 25 éves Ivanovics István nyitott az újdonságokra: dödölléből készít édességeket a zalai vendégek legnagyobb örömére. Fotó: Szakony Attila

Ivanovics István gyermekkora óta rajong az ételekért, sokat segített otthon édesanyjának a tűzhely körül, ám már akkor is az újításokon törte a fejét. Melyeket a családjával kóstoltatott meg, akik láttak fantáziát az érdekes étel költeményekben, így biztatták a fiút. Hat évvel ezelőtt a Thúry tagintézményben végzett szakácsként, s kezdetben egy kanizsai belvárosi pizzériában dolgozott, majd néhány nyári szezont Zalakarosban is lehúzott. Ekkor került egy sormási fogadóba, ahol Németh László séf szakértő útmutatásával megtanulta a szakma csínját-bínját, és az alázatot. Két éve a fityeházi étterem csapatát erősíti, ahol szerencséjére főnöke, ifj. Csordás Attila minden extrém elképzelésében támogatja, ráadásul örül, ha szárnyal a képzelete.

– Az, hogy dödölléből desszertet készítsünk, még nála is kiverte a biztosítékot, de végül szabad kezet kaptam – mosolygott Ivanovics István. – Kicsit megnyugodott, amikor meghallotta, hogy ehhez nem használunk pirított hagymát, hiszen a magyar ízvilág még nincs felkészülve ekkora sokkhatásra. Elsőre meggyel töltött dödöllét készítettem csokoládémártással, amivel az egyik versenyen még az országos gasztronómiai szövetség elnökét is lenyűgöztem. Az almás-fahéjas dödölle gránátalmás juharsziruppal valamint sütőtökös dödölle mézen futatott narancs-, és citromhéjjal receptek szintén saját kísérletezés eredményei.

 

Ottjártunkkor mi is megkóstolhattuk a zalai gyomor számára is kissé idegen desszerteket, ám az elgondolás életképességét mutatja, hogy több hasonló édes recepttel együtt Prikryl József 2013-ban megjelent A dödölle című könyvében is helyet kapott, tehát a szakma is elismeri az újításokat. Ráadásul a 25 éves szakács más érdekes dödöllével is meglepte már szeretteit. A zelleres dödölle paradicsom lekvárral a férfiak afrodiziákumaként szolgál, míg a parajos dödölle sült fokhagymával és tejföllel pedig erővel vértezi fel fogyasztóját. Az ételkülönlegességek egyelőre még nem szerepelnek az étlapon, bár az étterem rendezvényein olykor letesztelik a vendégsereg ízlését.

– Nem szeretnék, hétköznapi szakácsként megöregedni, mindig jár az agyam, úgy érzem, újat kell adnom az egyébként nyitott magyar vendégeknek – tette hozzá a fiatal szakács. – Ha jól végzem a dolgomat, akkor megnyalják mind a tíz ujjukat, talán ennél többet nem is kívánhatnék.

Ivanovics István a megye legfiatalabbjaként alig öt év szakmai tapasztalttal, komoly fába vágta a fejszéjét: szakács mesternek tanul, mely új kapukat nyithat meg előtte. Egyelőre viszont csak a tananyagra koncentrál, mely szerteágazó ismereteket követel meg tőle valamint a rutinos szakácsoktól. A fiatal úgy érzi a márciusi vizsgán a desszertes feladatnál dödölle kerül a tányérra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!