Hírek

2014.12.10. 19:20

Váratlan és ésszerűtlen kötelező drogteszt

Kommunikációs trükknek nevezte érdeklődésünkre a kötelező drogtesztről szóló bejelentést dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos, aki szerdán az egerszegi Ganz-Munkácsy középiskolában két előadást is tartott a kábítószerről.

Benedek Bálint

A magát a kormánnyal szimpatizáló – és korábban Fidesz-tagsággal is bíró – személynek mondó főorvos szerint ezzel a felvetéssel sokkal fontosabb ügyekről akarták a figyelmet elterelni.

Dr. Zacher Gábor: – A drog ellen a tiltás vagy épp a legalizálás, illetve a törvényi szabályozás nem hozhat megoldást

Véleménye szerint, ha a drogteszt mégis eljutna a megvalósításhoz az eredeti elképzelések szerint, akkor a szükséges infrastrukturális fejlesztések miatt ez legalább 100 milliárd forintot felemésztene. Ennyi pénzből az egész magyar egészségügy számos problémáját meg lehetne oldani. A jelenlegi felkészültséggel ugyanis a közel 750 ezer vizeletminta elemzése több évtizedre(!) szóló feladatot jelentene, mert egy hazai laborban 8-10 ezer mintát elemeznek évente.

Ezek a tények azt is mutatják, hogy akik ezt kitalálták, nincsenek tisztában a realitásokkal, igaz, a szakmát sem kérdezték az ötletről.

A drogfogyasztás mértékről szólva érdekes számokkal ismertette meg hallgatóságát. A 7 milliárd földlakóból 4 milliárd a 15-65 év közötti, körükben 200 millió használ drogot; havi rendszerességgel 110 millióan, s közülük 25 millió tekinthető drogfüggőnek. Magyarországon 20 ezerre tehető a drogfüggők száma, e szám felét a marihuánaélvezők teszik ki, ők lényegében az egészségügyi rendszer számára láthatatlanok, problémát nem jelentenek, ellátást nem igényelnek. A legtöbb gondot okozó vénás drogfogyasztók 7-8 ezren vannak és minden második a budapesti Józsefvárosban él. Ott, ahol a drogteszttel előálló Kocsi Máté polgármesterként megszüntette a tűcsere programot, ami hatékonyan szolgálta a drogosok egészségvédelmét.

A négyezer józsefvárosi drogos közül nem egy többgenerációs fogyasztó, azaz már a szülei, nagyszülei is használták a szert.

A főorvos nem vitatta, hogy a közvélemény érdeklődésének középpontjába került a hazai kábítószer fogyasztás. Különösen az újfajta, ismeretlen összetételű dízájnerdrogok megjelenésével. No meg azon esetek kapcsán, amikor nyílt utcán haltak meg fiatal emberek. Szerinte a bulvárhírek indokolatlanul megnövelik a veszélyt. Ennek illusztrálására említette meg, hogy hazánkban 45 millió droghasználattal lehet számolni évente és tavaly 17 végződött halállal. Véleménye szerint ennél még biciklizni is veszélyesebb. Végül még egy összevetés: hazánk 800 ezer lakója tekinthető alkoholfüggőnek és évente 30 ezer azok száma, akik ezzel kapcsolatba hozható betegségekben halnak meg.

Véleménye szerint a drog kérdésében a tiltás vagy épp a legalizálás, illetve a törvényi szabályozás nem hozhat megoldást. A társadalom értékrendjének átalakítására lenne szükség, de ennek formálódásához időre, hosszú időre, 5-20 évre van szükség és hazánkban ez el sem kezdődött.

– Nálunk az elmúlt öt évben egyetlen esetben kellett a drogfogyasztás miatt fellépni, a diákunk magántanulóként fejezte be a tanulmányait – mondta el érdeklődésünkre Bothné Komor Judit, a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola és Művészeti Gimnázium tanítója, egyben az intézmény ifjúságvédő szakembere. – A drogteszt ötlete nyilván felelősségteljes politikusi megközelítés, úgy gondolom, talán olyan tapasztalatok alapozták meg, amik inkább a fővárosból származnak. A mi kisvárosunkban biztosan nem tömeges probléma.

A pedagógus felhívta a figyelmet, a gyerekek viselkedésén hamar meglátszik, ha bajban vannak: kerülik a beszélgetéseket, aluszékonyak, vagy épp ellenkezőleg, agresszívvé válnak.

– Nálunk jó a kapcsolat a tanárok és a szülők között, kölcsönösen segítjük egymást, úgy érzem, a családok hálásak a mi érzékenységünkért. A családsegítő is partnerünk. Persze a gyerek csak 8-16 óra közt van az iskolában, a többi időt jó esetben az otthonában tölti. Jó lenne, ha szeretnének is odahaza foglalatoskodni.

A tanárnő hangsúlyozza, a gyerekek mentális támogatását elsősorban a család adhatja meg, s ez nem anyagi kérdés.

– Látjuk, hogy a nehezebben boldogulók gyerekei is lehetnek kiegyensúlyozottak, akiken látszik, hogy biztonságot adó, meleg otthonból jönnek. Az ellenkezőjére is van példa, amikor a tehetősebbek mindent megadnak a gyerekeknek, de olyan magasak az elvárások, hogy az frusztrálja a diákokat.

– Mi szülők, jól neveljük a gyerekeinket? – kérdeztük.

– Sokéves pedagógiai gyakorlat után mondhatom, mintha nem lenne haszontalan a szülővé nevelés. Ma alig látja a gyerek a szüleit házimunkát végezni. A legnagyobb veszélyt azonban én a számítógéphasználatban látom. Az internetről olyan dolgok zúdulnak már a 10-12 éves gyerekekre is, amit nem tudnak feldolgozni egyedül, felnőtt segítség meg ritkán van kéznél. A drogprobléma kapcsán is a prevencióra helyezném a hangsúlyt. Nálunk például a művészeti nevelés is azt szolgálja, hogy a gyerekek kifejezhessék magukat, a tánc, a zene, a képzőművészet orientál, jó mederbe tereli a kreativitást. Az a gyerek fordul rossz dolgok felé, aki unatkozik, nem érzi, hogy fontos a környezetének.

Bothné Komor Judit pedagógus: – A prevenció lenne a legfontosabb Fotó:Arany Gábor

– Nem követem a napi politikát, de erről még én is hallottam – árulta el Tóth Máté, egy középiskolás diák. – Egyrészről persze jó maga az elgondolás, hiszen sokan nyúlnak drogokhoz, ezt akarják valahogyan megakadályozni, de nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás. A kormány mindent nagyon érdekes oldalról közelít meg, szabályozni akarnak minket sokféleképpen, de nem az igazi problémák megoldására mennek rá. Nem volt ilyen rendeletre példa még soha, ergo olyan döntést hoznak megint, ami nem várt következményekkel fog járni. Ha több százmillió forintot költünk, akkor már inkább az igazságszolgáltatást kellene támogatni vele például. De ha tényleg a drogozást akarják ezzel megakadályozni a politikusok, miért nem vonatkozik mindenkire, kivétel nélkül az országban ez a tervezet. Drogozhat a 19 éves egyetemista és a 40 éves mérnök is.

– Számtalan fontosabb dologra nincs fedezet, sokaknak ruhákra, élelmiszerekre alig van pénze, az emberek nem jutnak munkához, nem igazán értem, miért nem az elsődleges problémákat oldja meg a kormány először – osztotta meg velünk gondolatait Sághy Anna, aki szintén az érintett korosztályba tartozik. – Lefuttatni az összes iskolás tesztjét nagyon sok idő lenne, az pedig kicsit ijesztő is, hogy 12 év az alsó korhatár. Értem mi az alapprobléma, a drogozás rossz, de lehet, nem lenne annyi drogos, ha lenne lehetősége az embereknek kicsit élni és kikapcsolódni. Olyan, mintha hónapról hónapra bedobnának egy új váratlan és ésszerűtlen törvénytervezetet, csakhogy legyen min rágódnunk. Az internetadó először, most ez, kíváncsi vagyok, mi lesz a következő, mondta.

Somodi György, nyugdíjas

Papócsi Petra, gimnazista

– A cégek kötelezhetik a dolgozóikat, hogy végeztessenek drogtesztet, de az iskolások esetében ugyanezt nem tartom szerencsésnek. A fiataloknál inkább másfajta egészségügyi szűréseket kellene komolyan venni, s talán azok közé beilleszthető lenne egy, a tiltott szereket kimutató vizsgálat is. Senkit nem lehet ilyennel zaklatni, az újságírókat és a politikusokat se. Inkább figyelemfelhívásra van szükség, s talán önkéntes alapon még gördülékenyebben működhetne a dolog, többek akár ezen keresztül példát is mutathatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!