Hírek

2014.12.03. 14:35

Hatvan éves a Kanizsai Dorottya Kórház patológiai osztálya

Nagykanizsa - Idén hat évtizede, hogy a Kanizsai Dorottya Kórházban önálló osztályként működik a kórbonctan.

Rajki Zsófia

Annak ellenére, hogy az orvosi diagnosztika, illetve a gyógyítás alapja a patológia, kevés szó esik róla. Vélhetően azért, mert sokan első hallásra pusztán a bonctermi munkával azonosítják. Pedig a kórszövettani leletezés és a citológia is szerves részét képezi az említett osztály napi feladatainak. A kanizsai egészségügyi intézmény abban a szerencsés helyzetben van, hogy hosszú esztendők óta szervezett patológiája van.

A jelentős fejlesztés keretében teljes modernizációra került sor az éppen idén kerek jubileumot "ünneplő" patológiai osztályon. Képünkön munkában Lákovics Ferenc boncmester. Fotók: Szakony Attila

– Ez nem volt mindig így – bocsátotta előre Dr. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgatója. – Ugyanis az 50-es évek elején még a körzeti laboratóriummal közösen működött a kórbonctan. Azonban maga a gondolat, hogy önálló patológiát kell létrehozni a nagykanizsai kórházban, már ekkor megfogalmazódott. Három év múlva, 1954-ben, az intézmény területén lévő hátsó pavilonban, boncteremmel, hullakamrával, szervtároló helyiséggel felszerelve különálló osztályként megkezdte működését a kórbonctan, dr. Péró Csaba főorvos vezetésével.

Az alapítás évében kétszáztizenhárom boncolást végeztek, kórszövettani elemzést alig több mint háromszázat. Mindez idővel a sokszorosára duzzadt, a korábbi épületet pedig kinőtte az osztály. Így 1970-ben új helyre, a régi fertőző részleg tőszomszédságába költözött. Ami aztán negyven évig adott helyet a kórbonctannak, későbbiekben patológiának.

– A kórház nem igazán forgalmas részén, de akkortájt korszerűnek nevezhető körülmények között végezhették munkájukat a dolgozók. Az elején még csak egy mikroszkóp állt a rendelkezésükre, az eszközállomány idővel persze gyarapodott, s modernebb berendezések kerültek beszerzésre – mondta Dr. Brünner Szilveszter.

Nem sokkal később, 1981-től dr. Joós Lászlót nevezték ki a patológia élére, tizenhét év múlva dr. Baranyay Ferencet. Napjainkban pedig dr. Bali Ottilia vezeti a kórház immár központi épületében lévő osztályt.

– Egyik nagyszabású projektünknek köszönhetően építészetileg és műszerállományát tekintve is modernizáltuk a patológiát. Sok más mellett új diagnosztikai műszereket kapott a részleg, új a hűtőkamra és a boncterem. Ami pedig országos szinten is egyedülálló, hogy még kegyeleti helyiséget is kialakítottunk az osztályon – összegezte az elmúlt időszak fontosabb fejlesztéseit a főigazgató.

Feladatokból nincs hiány a kanizsai kórház patológiáján. A „legfrissebb" statisztikából tudható, hogy – többek közt – nyolcszáz boncolást, négyezer-hétszáz szövettani és hatezer nőgyógyászati cytológiai vizsgálatot végez a tizenhárom fős szakdolgozói csoport. Gyakorlatilag a sokszázszorosát annak, mint a patológia alapításának éveiben. Dr. Brünner Szilveszter hangsúlyozta: az osztály keretein belül működik az onkológiai team, a daganatos betegek egyénre szabott kezelésével foglalkozó orvoscsoport. A patológia jövőjével kapcsolatban pedig kiemelte, hogy elsősorban a szövettani munka minőségét fejlesztik. Valamint a már meglévőkhöz további, úgynevezett „immunhisztokémiai eljárásokat" is bevezetnek, amik a rákos megbetegedések még pontosabb diagnosztizálását segítik elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!