Hírek

2014.12.01. 18:30

AIDS: Védőoltás még nincs, a megelőzés jelent védelmet

Hétfőn volt az AIDS világnapja, amit 1981. december 1-től jegyeznek különálló betegségként.

Arany Horváth Zsuzsa

A mai 13 évesek csaknem fele dohányzik. Csak tavaly 240-nel nőtt a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon. Szikár és rideg számok ezek – a szomorú statisztikát javítandó, Nagykanizsán az önkormányzat Egészségügyi Alapellátási Intézménye füst- és AIDS-napi rendezvényt szervezett iskolásoknak hétfőn az egészségvédelmi alap támogatásával a Halis István Városi Könyvtárban.

– December elseje 1981 óta az AIDS világnapja, aminek idén különös jelentőséget ad Magyarországon, hogy hazánkban tavaly 240 új HIV-fertőzöttet regisztráltak – bocsátotta előre Stimeczné dr. György Bernadette, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője. – Ez azt jelenti, hogy nem ülhetünk ölbe tett kézzel, a baj megfelelő tájékoztatással megelőzhető.

AIDS  A védekezés, a megelőzés, a monogámia, a drogmentesség segíthet a betegség ellen, a védőoltás egyelőre még várat magára

A másik nagy probléma a dohányzás, különösen a fiatalok körében – folytatta a szakember. – Az adatok azt mutatják, hogy már a 13 évesek 50 százaléka dohányzik. És mivel november végén a dohányzás világnapja van, azt gondoltuk, hogy ezt a két napot egy rendezvényben kapcsoljuk össze a fiataloknak tartott felvilágosító előadással, filmvetítéssel, kiállítással és vetélkedővel, így próbálván hiteles tájékoztatást nyújtani nekik. A versenyre 8 általános és 4 középiskola négyfős csapatait hívtuk meg.

Az alapellátási intézmény vezetője elmondta: a gyerekek megtudhatták, hogyan terjed az AIDS, hogyan tudnak ellene védekezni, illetve milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak. Totót is kitöltöttek a fiatalok – szerencsére, sok volt a hibátlan megoldás, a legjobbak választhattak csoki és óvszer között. A középiskolák versenyét a Batthyány Lajos Gimnázium, az általános iskolákét pedig a Zrínyi-iskola csapata nyerte meg.

A nagykanizsai verseny egyik győztese, a Zrínyi-iskola csapata tagjai éppen a dohányzás témakörével kapcsolatos zsákbamacska-húzás közben: balról jobbra Riersch Melinda, Horváth Kristóf, Pécsi Petra és Koczor Kristóf. Hátul áll Kanizsainé Szécsényi Ágnes kísérőtanár, Horváthné Domján Ildikó védőnő, a gyerekek felkészítője és Stimeczné dr. György Bernadette. Fotó: Gergely Szilárd

Az egyelőre csak kordában tartható, de nem gyógyítható, vérrel, vagy nemi úton terjedő AIDS-betegség Afrikából indult, ma is ott szedi a legtöbb áldozatát. A nyugati világban a drogfogyasztás és a homoszexualitás jelenti a rizikófaktort, hallottuk hétfőn dr. Ribiczey Pál infektológus főorvostól, akit a világnap kapcsán kerestünk fel a megyei kórház fertőző osztályán.

A kimutatások szerint a HIV-fertőzöttek száma évente mintegy 10 százalékkal növekszik. A fertőzöttek csaknem 95 %-a a fejlődő országokban él. Az AIDS, megjelenése óta legalább 50 millió embert fertőzött meg. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szakági szervezete becslései szerint percenként 11 férfi, nő és gyerek fertőződik meg a HIV-vírussal.

Az előzményekhez tartozik, hogy a feltételezések szerint a majmok immunrendszerét károsító SIV vírus már az 1920-as években átlépte a fajok közötti határt, és megfertőzte az embert. 1981-ben nyolc fiatal New York-i homoszexuálisnál Kaposi-szarkómát állapítanak meg, amely normálisan öregeknél előforduló bőrrák, egyidejűleg öt Los Angeles-i meleg a tüdőgyulladás egy ritka fajtájában betegszik meg. Ez riadóztatja az amerikai egészségügyi hatóságokat. Vérátömlesztés után AIDS-eredetű fertőzésben meghalt egy 20 hónapos kisgyerek 1982-ben, ez volt az első bizonyíték arra, hogy a fertőzés nemcsak nemi úton terjed. 1987-ben engedélyezték az első HIV-ellenes gyógyszert, ami lassítja, de nem állítja le a vírus fejlődését. 1991-ben AIDS-ben halt meg Freddy Mercury, a Queen együttes énekese. A kilencvenes évek közepén súlyosbodik a járvány Kelet-Európában. Már a kétezres éveket írjuk, amikor kiderül, egyelőre kudarcnak bizonyul az első HIV-vakcina. .

– Mivel védőoltás egyelőre nincs, marad az önmegtartóztatás, a stabil párkapcsolat, a drogoktól való tartózkodás – szögezte le a zalai főorvos. – Emellett, aki mégis veszélyeztetettnek számít az életvitele miatt, annak óvszert kell használnia, és természetesen szűrésre kell járnia. A droghasználatnál pedig a tűcsere segíthet.

Dr. Ribiczey Pál főorvos és Doszpot Csabáné Rita vérmintákat tanulmányoz a megyei kórház infektológai osztályán.
Fotó: Katona Tibor

Ma már a hatékony, ámde a társadalombiztosítások számára világszerte méregdrága valamint életfogytig tartó kezeléseknek hála, a HÍV vírust hordozó akár egy egész életen át megmenekülhet az AIDS-től, de a vírus nem irtható ki a szervezetéből, tehát nem hiheti magát gyógyultnak. Az előrehaladott fázisban egyébként az immunrendszer legyengülése miatt támadó egyéb betegségek okoznak halált.

A vírushordozók nyilvánvalóan sokáig nem érzik magukat betegnek, egyéb vizsgálatok folytán azonban az orvosok látókörébe kerülhetnek. A karbantartó kezelések követésekor derült ki, hogy ezek a betegek gyorsabban öregszenek az átlagnál, hamarabb használódik el a szervezetük, tájékoztat a zalai szakember.

(HIV fertőzöttnek lenni tehát nem jelent egyet AIDS-esnek lenni. A HIV fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel a szervezet a vírusra reagál. Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert. Orvosi szempontból akkor nevezhető valaki AIDS betegnek, ha szervezetében a T-sejtek száma 200 alá csökken vagy egy vagy több betegséget diagnosztizálnak az orvosok.)

A zalai lehetséges érintetteket ma Budapesten kezelhetik, de januártól már újabb két gondozóközpont áll munkába Magyarországon Pécsett és Debrecenben. Névtelen, anonim szűrés lehetséges, aki gyanús jeleket észlel, jelentkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!