Hírek

2014.11.27. 18:30

Előadásokon és szűréseken vehettek részt a látássérültek

Zalaegerszeg - Látássérülteknek tartottak egészségnapot csütörtökön a Keresztury VMK-ban. Előadások és szűrések várták a résztvevőket.

Szabó Judit

A 280-300 főt tömörítő Látássérültek Zala Megyei Egyesülete második alkalommal rendezett egészségnapot. Csoma Balázs, az egyesület elnökhelyettese elmondta: a tagok az előadások során sok olyan információhoz jutnak, amelyek segítenek egészségi állapotuk javításában, illetve további romlásának megakadályozásában.

Dr. Szabó József pszichológiai témájú előadást tartott a látássérültek egészségnapján. Fotó: Katona Tibor

Az előadók között volt dr. Szalczer Lajos, a megyei kórház osztályvezető szemész főorvosa, dr. Szabó József, az egészségügyi főiskola operatív képzési igazgatóhelyettese és dr. Bányai Ildikó röntgenorvos, aki természetgyógyászattal is foglalkozik.

– Az akadémikus orvoslás eszköztára mellett fontosnak tartom a természetgyógyászat lehetőségeinek kiaknázását is. Az utóbbiak elsősorban a megelőzésben és a krónikus betegségek hosszú távú kezelésében játszanak szerepet – említette az előadó, aki egy szemmasszázs-technikát is bemutatott a résztvevőknek a rendezvényen.

A látássérültek egyesületének elnökhelyettesétől megtudtuk: tagjaik egyik fő problémája a munkavállalási lehetőségek szűkössége. – Nehéz olyan munkát találni, amelyet el tudnak végezni a sorstársaink, s a munkájuk eredménye a piacon eladható. A Főkefe Nonprofit Kft. szombathelyi üzemegysége zalaegerszegi, nagykanizsai és keszthelyi látássérülteknek is ad bedolgozói munkát – befőző gumit válogatnak, borítékot hajtogatnak –, de úgy tűnik, hogy ezek a lehetőségek csökkennek – nyilatkozta Csoma Balázs.

A látássérültek az akadálymentesítésben is előrelépést várnak. Zalaegerszegen már működnek kihangosítható közlekedési lámpák, amelyeket működésbe hozhatnak, de több ilyen kellene. Szeretnék azt is, ha a helyijáratú buszokon bemondanák a járat számát és a megállókat. Erre ígéretet kaptak az önkormányzattól, amely azt is tervezi, hogy a buszmegállókba menetrendet „felolvasó" berendezéseket telepít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!