Hírek

2014.10.26. 14:40

Kilátóról csodálhatók az Ingói-berek titkai

Zalavár - Megújult a Kis-Balaton népszerű kirándulóhelye, a Kányavári-sziget. Több fejlesztés is megvalósult itt, melyek segítségével könnyebb lett a megközelítés,a parkolás és a szabadidős lehetőségek is bővültek.

Keszey Ágnes

Nemcsak a Kis-Balaton szépségét és élővilágát ismerhetik meg a Kányavári-szigetre látogatók; a pihenésre, kikapcsolódásra is lehetőség nyílik itt. A közelmúltban több fejlesztés is megvalósult a kirándulóhelyen. Ezeket mutatta be Gaál Róbert vízügyi igazgató.

- Könnyebbé vált a terület megközelítése: felújították a szigetre vezető bekötőutat, családi és mozgássérült parkolóhelyeket alakítottunk ki. A biciklivel érkezők ezentúl tájba illő fa szerkezetű, fedett tárolóban helyezhetik el kerékpárjukat. A szigetre vezető fahíd mellett akadálymentesített tájékoztató pontot helyeztünk el, wifi- hozzáférési lehetőséggel, mely a Kis-Balaton és a környék látnivalóit mutatja be az érdeklődőknek. A családokra gondolva pelenkázóhely és játszótér is készült. A látogatók pedig már az új, négyszintes kilátóból csodálhatják meg a Hídvégi tavat - szólt az újdonságokról a vezető.

A balatonmagyaródi László Józsefné örül a fejlesztésnek, nagyon tetszik neki a kilátó (Fotó: Keszey Ágnes)

A csak külön engedéllyel és kísérővel megközelíthető Ingói-berek bemutatását is megkönnyíti a fejlesztés.

- A szigorúan védett Ingóra néző kilátót újjáépítettük. Innen látható az egybefüggő nádas csodálatos vízi világa, mely teljesen különbözik a Hídvégi-tó nyílt vizes területéről. Itt fészkelnek vízi madarak is, melyek a kilátóról zavartalanul megfigyelhetők - mutatta be a különleges területet Gaál Róbert.

A közeli Zalaváron lévő, a Kis-Balaton vízminőségvédelmi szerepét, a térség történelmét, néprajzi, táji és természeti értékeit bemutató Kis-Balaton házban napelemes energiaellátást épített ki a Vízügy. A fejlesztések 100 százalékos uniós támogatással, 81 millió forintos összköltséggel valósultak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!