2014.09.04. 15:50
Méltó helyet a bortérképen - A zalai dombokon kiemelkedő minőségű nedűk születnek
Zalaegerszeg - Visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz, amit nemcsak a szeptemberi dátum, hanem az időjárás is egyértelműen jelez. Sokan nem kedvelik ezt az időszakot, mivel rövidülnek a nappalok és az időjárás nyirkossá, hűvössé, borongóssá válik.
Általánosságban elmondható, hogy régen sem gondolták ezt másképp, gondoljunk csak nagy költőink műveire, akik az őszt általában az elmúlással, magánnyal és a nihil érzetével azonosították.
Vigadalomra azonban az ősz is ad okot: ilyenkor kezdődik ugyanis a szüreti mulatságok ideje. Városunkban a VII. Belvárosi Szüret és Zalai Teríték, Bor- és Gasztrofesztivál garantálja, hogy a nyár végeztével se érjen véget a fesztiválszezon, a szüret és az ennek eredményeképpen létrejövő bor apropója köré szervezett rendezvény változatos programokkal várja az érdeklődőket.
A Belvárosi Szüretre azonban nemcsak a koncertek miatt érdemes kilátogatnunk, hanem azért is, mert lehetőségünk nyílik a kiváló minőségű, zalai lankákon termett nedűk kóstolására, megismerésére.
A Zalai dombság kiváló bortermő vidék. Bár sokan nem tudják, a Kárpát-medence szőlőtermesztésének gyökerei ehhez a tájhoz kötődnek. A zalai bor az elmúlt századokban messze földön híres volt, 1874-ben a londoni bor világkiállításon egy zalaszabari rajnai rizling kapott rangos elismerést. Ennek ellenére jelenleg a borszőlő termőterületek kb. 20 százalékát használjuk.
Többek között ezen arányok javítása érdekében jött létre 2012 őszén a Zalai Borturisztikai Klaszter, aminek a nemrégiben elhunyt dr. Bussay László volt az egyik alapító tagja.
A zalaegerszegi Belvárosi Szüret nem csak különféle programokkal, de jóféle borokkal is várja a vendégeket. Képünk a gyenesdiási Rádi Pincészet pavilonja előtt készült, akik kóstolgatnak (balról jobbra): Vaski Mónika, Kiss László, Rádi László és Seffer Gábor. Vasárnap estig tart a szüreti forgatag. Fotó: Pezzetta Umberto
A megye leghíresebb borászaként számon tartott Bussay Lászlót amellett, hogy megyénk díszpolgára és a Magyar Borakadémia tagja volt, 2006-ban az angol Decanter szaklap beválasztotta a 2004-es Esküvét a világ 10 legjobb rizlingje közé, 2013-ban átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, idén pedig jelölték a „Borászok borásza" címre is.
A mester felismerte, hogy Zala megye a borászati megítélés szempontjából hátrányban van, ezért haláláig azon fáradozott, hogy a zalai bor újra méltó helyet foglalhasson el az ország bortérképén. Az általa is támogatott összefogás célja, hogy a pártolja a feltörekvő borászokat, borászatokat.
– A Zalai Borvidék egyébként egykor az egyik legnagyobb magyar borvidék volt. A hazánkban nagy pusztítást végző filoxéra járvány azonban véget vetett a borászat virágkorának. A minőségi bortermelés megyénkben ezután csak a rendszerváltást követően indult el újra. Ez nagy kiesés, emiatt vagyunk még most is ilyen nagy hátrányban – tudtuk meg Pál Jánostól, a Zalai Borturisztikai Klaszter
elnökétől. – A szervezet tagjai között jelenleg négy borászat, illetve három pártoló borászat szerepel, emellett különböző intézményekkel is együttműködünk. Mindannyiunk célja az, hogy a zalai borvidéket népszerűsítsük, illetve felhívjuk a figyelmet arra, hogy a zalai dombok között adott évjáratban kiemelkedő minőségű borok születnek.
A borklaszter emellett a kulturált borfogyasztás népszerűsítésében is szerepet vállal. – Azokon a rendezvényeken, ahol meg tudunk jelenni, szakszerűen kóstoltatunk, illetve bemutatjuk zalai borászok termékeit is – mondta Pál János.
– A soron következő ilyen esemény a Budavári Borfesztivál, amelyen Zala Gyöngyei fantázianévvel veszünk részt és ahol először fog egységesen megjelenni a nyilvánosság előtt a zalai borászati összefogás – tájékoztatott minket Pál János, végezetül hozzátéve: – Keressék a kitűnő zalai borokat a városi bor-ünnepen is!
Bussay Lászlóról írták
„Az ország egyik legfelkészültebb vincellére, főként, ha figyelembe vesszük, hogy a nagy borok világra hozatalához a szűken vett szakmai ismeretek mellett, nagy fokú szabadságra és igényességre is szükség van. Ha Bussay László nem Csörnyeföldön, hanem a Balaton északi partján vagy Tokajhegyalján kezdett volna borkészítésbe, alighanem Szepsy Istvánnal együtt emlegetnék a nevét!" (Alkonyi László: 7x7, 49 birtokleírás)„A filozofikus ember, Bussay László rendkívüli tudással rendelkezett a borról, és rengeteg fiatal borász szemét felnyitotta a zalai régió terroirjában rejlő óriásai potenciált illetően." (www.decanter.com)„Kis birtok – nagy név. Dr. Bussay László háziorvos hobbiborászból lett a legismertebb körorvos, azaz egy hajdan közismert borvidék első (de remélhetőleg nem utolsó) mohikánja. ...Bussay László tudása az arányteremtő képesség, ennek birtokában szép, férfias, de a savakat nagy testbe komponáló borokat készít." (www.elitbor.hu)
Kapcsolódó cikkek:
Elkezdődött a Belvárosi szüret
Amit tudnia kell a Belvárosi Szüret és Zalai Teríték Bor- és Gasztrofesztiválról!