Hírek

2014.09.19. 11:28

Apadnak a folyók, érkeznek a kárigények

Zalaegerszeg – Az árvíz levonultával folyamatosan érkeznek az önkormányzati kárigények a kormányhivatalba.

Szabó Judit

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke pénteken elmondta, hogy véget ért az árvízi védekezés, mindenütt apadnak a folyók. A megyei védelmi bizottság visszavonta az árvízi helyzet miatt kiadott intézkedéseit.  Az elöntött területeket folyamatosan fertőtlenítik három járási helyi védelmi bizottság (Lenti, Letenye, Nagykanizsa) koordinációjával a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója szakmai szervezésével. Összesen öt speciális mentesítő gépkocsival dolgoztak, amelyekkel többek között az utakat és az építményeket fertőtlenítették. Pénteken két kocsit visszavezényeltek a telephelyére, a másik három gép Lenti környékén dolgozik.

A háztartások fertőtlenítéséhez a kormányhivatal megyei tiszti főorvosa szórólapot juttatott el, amely tartalmazza a legfontosabb tennivalókat.

A kilenc veszélyeztetett víztározó vízszintjét továbbra is figyelik. Jelenleg  is  folyamatban van a vízszivattyúzás a Principálison és néhány pangó víz esetében.

Fertőtlenítés Lentiben a Kinizsi utcában

A legnagyobb károk a lenti és a letenyei kistérségben keletkeztek. A  megyei kormányhivatal már a védekezés alatt megkezdte a károk felmérését. Az önkormányzatoktól folyamatosan érkeznek a vis maior igények, péntek délig 45 zalai önkormányzat igényelt 650 millió forintot a károk elhárítására, de a kérelmek száma egyre nő. 

Rigó Csaba megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek az árvízi védekezésben, köztük a kormányhivatal munkatársaiét. Külön köszöntet mondott a lakosságnak, hiszen a helyiek nemcsak a védekezésben működtek közre, hanem élelemmel látták el a segítségükre siető hivatásosokat és önkénteseket. Köszönetét fejezte ki a sajtónak is a tájékoztatásért. A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a védekezés jelentős  összefogással zajlott. Ezt ismerte el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azzal, hogy az árvízkárosultaknak érkezett első felajánlást Zalába irányította, s öt család tölthet egy hosszú hétvégét egy budapesti négycsillagos szállodában. A lenti és a letenyei térségből választják ki azokat a rászorulókat, akiknek felajánlják ezt a lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!