Hírek

2014.08.18. 14:45

Yvette elvette a mézet

Évtizedek óta nem volt olyan gyenge a gyűjtési szezon, mint idén. Egyik fő mézelési időszak sem hozott jó eredményt.

Hajdu Péter

– Az utóbbi 20-25 év egyik leggyengébb évét élik meg a méhészek. Tavasszal a repce az első olyan virágzó növény, ami jelentősebb hordásra ad lehetőséget, de gyenge mézterméssel zárult a repcevirágzás, mert hűvös volt az időszak. Azt követte az akácvirágzás, az a méhészetek fő hordási időszaka, és a legfontosabb árbevételi forrás. Az Yvette nevű ciklon az akácvirágzás közepén csapott le az országra, a mézhordás legfontosabb időszakában – mondja Hampuk Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület zalai szaktanácsadója.

– Egy hétig tombolt a viharos szél Zala megyében is, elvitte a méztermésünket. Az akác összességében méhcsaládonként kevesebb mint tíz kiló mézet eredményezett átlagosan – mondta Hampuk Gábor az idei mézszezon legfontosabb időszakáról.

A következő hordási időszakkal, a facéliával csak a vándorméhészek számolhattak, amiből családonként átlagosan körülbelül tíz kiló mézet lehetett elvenni a méhektől.

– A következő hordási időszak hársvirágzáskor volt. Néhány zalai, és főleg a bakonyi hársasok jöhettek szóba. Az ismert hársas területekre azonban nagyon sok vándorméhész érkezett, pótolni akarták azt, ami kiesett az akácvirágzásból. Ezért túlterheltek voltak az erdők, és kevés jutott mindenkinek. Következett a napraforgó, de a Zalában termő napraforgó a talaj szerkezete, kötöttsége miatt nem jó méhészeti szempontból. Virágport termel a növény, de nektárból minimális mennyiséget produkál. Alig tudnak mézet gyűjteni belőle a méhek. A jó napraforgógyűjtésért el kellett vándorolni Fejér megyébe, vagy távolabb, Békés megyébe. Napraforgóból 10-15 kilogram közötti mézet gyűjtöttek családonként a vándorméhészeink – említette a szakember.

Jelenleg az úgynevezett betelelési időszakban tartunk, ilyenkor már nemigen veszik el a mézet a szorgos rovaroktól a méhészek, illetve inkább etetik őket, cukorral. Még virágzik a szolidágó nevű gyom, ami a méhészeknek fontos, de mint Hampuk Gábor elmondta, túl gyorsan, sok helyen még a virágzás e-lőtt lekaszálják e növényt, megakadályozva mézgyűjtést.

Kevés a méz, keresleti piac alakult ki. Mint Hampuk Gábor elmondta, a felvásárlók a hordós kiszerelésű vegyes virágméz kilójáért már 800-850 forintot, az akácmézért 1500-1600 forintot is ígérnek, de érzékelhető a mézhiány.

Szekeres János gellénházi méhésznél jártunk hétfőn, aki 230 méhcsaláddal gazdálkodik. Mintegy 130 családdal most is kinn dolgozik a göcseji dombok között. Elmondta, a napraforgóvirágzás után hazahozták a méheket, azóta a családrendezés, anyásítás és a méheket támadó atka visszaszorítása a fő tennivaló. A méhész az idei termésről elmondta, aki helyben méhészkedik, gyengébb évet zárt, s vándorlással is a közepesnél gyengébb évet zár, méhcsaládonként nem éri el a 20 kilogrammot a méztermés.

Címkék#méz#Yvette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!