Hírek

2014.07.23. 16:20

Kerékpáron már nem számít a szesz?

Zalaegerszeg - A múlt szombat óta a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van.

Arany Gábor

Ez derül ki a KRESZ módosításából. A kerékpárosok ezután nem bírságolhatók alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem. A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotú, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.

A módosítás szerint, ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesitalból származó alkohol. Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó rendelkezések megsértésekor kiszabható bírságokról szóló rendelet is. Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt (ha a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek). Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

A változás okát nem tudni. A közlekedésbeli arányukhoz képest amúgy is magas a kerékpárosok száma a balesetek okozói között, különösen Zalában, ahol tavaly már közelítette a 20 százalékot, ráadásul harmaduknál megállapítható volt alkoholos befolyásoltság.

A változás következményeiről rendőrségi tájékoztatást kértünk, ezt későbbre ígérték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!