Hírek

2014.06.12. 15:40

Nyugdíjban az államtitkár - Dr. Kardeván Endre nem folytatja

Zalaegerszeg - Dr. Kardeván Endre, a korábbi Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerbiztonságért és agrárigazgatásért felelős zalai államtitkára nem került be az új kormány Földművelésügyi Minisztériumába. A volt államtitkárt baki otthonában kerestük fel.

Hajdu Péter

– Csalódott? Számított a folytatásra?

– Boldog vagyok, hogy négy évet végig tudtam vinni a szakterület élén, ez nem mindenkinek sikerült. Tavaly elértem a nyugdíjkorhatárt, és számítottam rá, hogy nyugdíjba megyek. Ha úgy adódott volna, egy vagy két évig még szívesen folytattam volna a munkát, de így alakult a dolog. Így viszont élvezem majd a nyugdíjat. Teljesen új kormány állt fel, a miniszterek már ismertek, és szerdán mutatták be az államtitkári gárdát. Gondolom, midenki látja, hogy most elsősorban politikusokat neveztek ki államtitkárnak. Miért? Nem tudom, ezt csak egészen fönt tudják, én nem. Rólam mindenki tudta, a miniszterelnök is, hogy nem vagyok politikus.

Dr. Kardeván Endre: – Boldog vagyok, hogy négy évet végig vittem az élelmiszerbiztonsági szakterület élén. Fotó: Hajdu Péter

– Hogyan változik az FM államtitkári struktúrája?

– A Vidékfejlesztési Minisztériumban volt külön természetvédelmi és környezetvédelmi, vidékfejlesztési, parlamenti, közigazgatási, agrárgazdasági, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és agrár-igazgatási államtitkárság, amit én vezettem. Egy államtitkárság szűnt meg, a vidékfejlesztési, ami átkerült a Miniszterelnöki Hivatalhoz.

– Ki folytatja az ön munkáját az élelmiszerbiztonságért?

– A szakterület új neve Élelmiszerlánc Felügyeletért Felelős Államtitkárság, az új államtitkár Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, bajai polgármester lett. Tehát a szakterület megmaradt. Annyi még a változás, hogy az országos főállatorvos most nem az államtitkár, hanem a helyettes államtitkár, dr. Bognár Lajos, aki az én helyettesem is volt. Szerencsére el lehetett érni, hogy az élelmiszerlánc-biztonságot szakember fogja irányítani most is, az országos főállatorvos személyében, helyettes államtitkári rangban.

– Milyen eredményeket tart számon a négyéves államtitkári munkájából?

– Elégedett vagyok, sok olyan dolgot meg lehetett csinálni, amit évtizedeken át nem sikerült. Új élelmiszerlánc-biztonsági törvényt sikerült elfogadtatni, a halászati törvényt is szinte egyhangúlag fogadta el az országgyűlés, nagy egyetértésben fogadták el az állatorvosi kamarai törvényt, továbbá számtalan olyan kormányrendelet született a közreműködésemmel, amelyek máig jól működnek, és megkönnyítik a mezőgazdasági termelők munkáját. A legbüszkébb arra vagyok, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági törvényen belül a felügyeleti díjat sikerült bevezetni. Így az elkövetkező 20-25 évre véleményem szerint biztosított az élelmiszerlánc ellenőrzés finanszírozása. Ez évtizedekre visszamenőleg probléma volt, az év utolsó negyedévében ezzel mindig küszködött a szolgálat. Szívesen gondolok arra is, hogy elkészült a sertésstratégia, amit közösen csináltunk az agrárgazdasági államtitkársággal, elkészült az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia, amit az általam vezetett államtitkárság hozott létre, és jelenleg a kormány előtt van az élelmiszeripari stratégia.

– Mi várja itthon, marad kapcsolata a minisztériummal?

– Papírforma szerint tegnaptól nyugdíjas vagyok. Azt kértem a kollégáktól és a miniszter úrtól, hogy szeptemberig ne is keressenek, négy év után szeretnék pihenni. Négy évig csak hétvégenként találkoztam a feleségemmel. Van kilenc unokám, többet lehetek velük. Nagy a kert, itthon és a balatoni nyaralóban is nyírni kell már a füvet. Szeretek utazni, most majd úgy autózom, hogy nem kell rohannom mindenhová.

Dr. Kardeván Endre megemlítette, elképzelhető, hogy tapasztalatai alapján a minisztériumban ősszel felkérik más beosztásban bizonyos feladat ellátására, de mint mondta, az még bizonytalan, az biztos, hogy most pihenni megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!