Hírek

2014.06.29. 12:05

Nyári munka: Zalában legalább 300 diákot várnak a programba

Zalában 35,4 millió forint áll rendelkezésre a nemzetgazdasági tárca a A nyári diákmunka elősegítése című munkaerőpiaci programjának megvalósítására. Az illetékesek remélik: megyénkben legalább háromszáz 16-25 éves fiatalt elfoglaltsághoz és jövedelemhez tudnak juttatni e keretek között.

Varga Andor

A tavaly debütált programban nappali tagozaton tanuló diákok vehetnek részt; akik önkormányzatokhoz, illetve száz százalékban önkormányzati tulajdonú, önkormányzati alaptevékenységet végző intézményekhez kerülhetnek dolgozni; július 1. és augusztus 31. között, legfeljebb két hónapra. A helyhatóságok munkaerő-igényüket jelzik a programot koordináló munkaügyi kirendeltségekhez, ahonnan pedig kiközvetítenek nekik diákokat.

- Az elmúlt év tapasztalata volt, hogy a reggel nyolc órás munkakezdéssel (ez nyilván életkori sajátosság) voltak problémái a fiataloknak, így idén eleve csak 6 órás munkavégzésre van lehetőség a programban - mondta el Borsos József, a megyei munkaügyi központ vezetője. A cél az, hogy munkatapasztalathoz juttassunk iskolásokat, akik közben ráadásul hasznosan tevékenykednek.

Tavaly egyébként a lehetőséggel nagyobb részt középiskolások éltek Zalában, és túlnyomó részüket (343-ból 268 fő) szakképzettséget nem igénylő, egyszerű feladatokkal bízták meg. Ha a megyeszékhelyt tekintjük, hasonló lesz a helyzet ez évben is. Dr. Bartl Andreától, a polgármesteri hivatal személyügyi szakreferensétől megtudtuk, hogy 32 gyerek dolgozik helyi intézményeknél idén.

- A városrészek művelődési központjánál jön talán legjobban a segítség, ahol a nyári gyerektábor nagy létszámmal működik, és nagy szükség van közreműködőkre - mondta Bartl Andrea. A gazdasági ellátó szervezet intézményi felújításokhoz, a karbantartók mellé segédmunkásnak kért fiatalokat, illetve óvodába és bölcsődébe kerülnek még diákok, ahol kisegítő tevékenységeket bíznak majd rájuk.

A program keretében a minisztérium mely egyébként országosan 1,5 milliárd forintot különített el a célra, összesen 7500 fiatal foglalkoztatására a teljes munkabért téríti, mely azonban nem lehet magasabb mint a minimálbér (szakképzettségek igénylő munkakörben a garantált bérminimum) időarányos része.

Borsos József: Ez évben már csak részmunkaidős foglalkoztatásra van lehetőség

Borsos József elmondta: a program iránt eddig több az érdeklődő diák mint a munkát kínáló önkormányzat. Ennek oka többek közt az is, hogy a közmunkaprogramokban a települések nagyobb része már bőven ellátta magát kisegítő munkaerővel, vagyis nem könnyű olyan feladatokat találni, amelyeket munkatapasztalattal és szakképzettséggel nem rendelkező fiatalokra lehet bízni. Ezért aztán nem is várható, hogy a zalai keretet bővítsék.

- Azért sem lenne szerencsés, ha diákokat nyakló nélkül vehetnének fel az önkormányzatok nyáron, mert az ártana a legfőbb cél megvalósulásának - fogalmazott Borsos József. Azt szeretnénk, hogy a diákok valóban munka, ne pedig lógási tapasztalathoz jussanak ezen a módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!