Hírek

2014.06.29. 12:05

Dutrák és egyéb vasak - Lánctalpas és matyó mintás traktor is akadt

A fél megyét felszánthatták volna azokkal a régi traktorokkal és dutrákkal, amelyek a hétvégén a dél-zalai faluban felsorakoztak. Szombaton immár negyedik alkalommal rendezték meg a Dutra, s veterán gép kiállítást.

Pásztor András

Az idei falunappal egybekötött találkozóra közel száz veterán gép és Dutra érkezett, voltak, amelyeket az ország másik feléből hoztak a bemutatóra. Az esetenként 60-70-80 éves monstrumok kivétel nélkül jó állapotban voltak, a gépeken látszódott, hogy tulajdonosaik nagy gondosággal, szakértelemmel újították fel őket.

- Ez a különleges lánctalpas Dutra idén februárban került a tulajdonomba - büszkélkedett a Balatonboglárról érkezett Molnár Balázs, aki elárulta: idehaza már csak 9 darab ilyen vas található. Ezeket a Dutrákat extrém terepre tervezték, előszeretettel használták őket Zalában az olajipari munkák során, illetve az Alföldön a homokos talaj miatt.

- A somogyi Babócsáról érkeztünk ezzel a Steyr 108-assal és a Zetor 25K-val, de mi nem tréleren szállítottuk a gépeket, hanem úgymond saját lábon jöttünk - mesélte Halápi Dénes, aki azt is elárulta: a túra csaknem 7 órát vett igénybe.

A kiállításra érkezők azt is láthatták, milyen, amikor optikai tuningot kap egy koros jármű. A 23 éves Bánfai Adrienn matyó mintával díszített Dutra UE28-as gépén sokaknak megakadt a szeme, pláne, mikor kiderült, hogy a fiatal lány él-hal a veterán gépekért.

- Az elmúlt négy év bebizonyította számunkra, hogy jó ötlet volt összekötni a falunapot egy ilyen unikális programmal, hiszen rengeteg érdeklődő látogat ilyenkor a faluba - mondta Jetzin István polgármester, aki hozzátette: az idei rendezvény finanszírozásához nem sikerült pályázati forrást találni, ezért a testület saját tiszteletdíját ajánlotta fel a kiadások biztosításához.

Szórakoztató, vidám programokból pedig nem volt hiány, a falunap keretében fellépett Szandi, majd Fekete Pákó következett, akit Csonka András követett a színpadon. Este a Defekt Duó nevettette a helyieket, majd a nap zárásaként Bódi Guszti és családja adott koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!