Hírek

2014.06.11. 15:25

Autópálya: Matrica vagy útdíj megfizetése után lehet használni

Eszteregnye - Az M7-es autópálya zalai szakaszán a nyári időszakban 10-15 ezer jármű is közlekedik naponta. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. éppen ezért tartja fontosnak felhívni az autósok figyelmét az autópálya matrica, valamint az e-útdíj megfizetésére.

Pásztor András

Mint arra szerdán az eszteregnyei autópálya mérnökségen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője, Kibédi-Varga Lajos felhívta a figyelmet: noha az autópálya matricák árait díjrendelet szabályozza, az idén nem változtak az e-matrica árai.

– Egy ideje az autópálya matricát már nem kell a jármű szélvédőjére felragasztani, hiszen egy virtuális, elektronikus igazolásról van szó – említette a szóvivő, aki hozzátette: az úthasználati jogosultság ellenőrzése rendszám alapján történik. – A autópálya matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete és vége) hitelességét, ezért ezeket az adatokat a kifizetés előtt alaposan ellenőrizni kell. Fontos tudni, hogy a hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra történő felhajtás előtt, praktikusan az utazás előtt kell megváltani. Tehát, utólag hiába váltja meg valaki a matricát, az nem jelent visszamenőleges úthasználati jogosultságot, sőt pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. A díjkategóriákat tekintve tavaly júliusban annyi változás történt, hogy a 3.5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek átkerültek az úgynevezett HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszerbe.

Mint azt Kibédi-Varga Lajos elmondta: jók a tapasztalatok az új útdíjszedési rendszerről, hiszen az eddigi adatok alapján az összes úthasználóknak mindössze 2.6 százaléka próbál bliccelni.

– Az e-útdíj rendszer a fuvarozók igényei alapján számos kényelmi funkcióval bővült, így többek közt működik már a HU-GO mobil alkalmazás, ami elsősorban az alkalmi, viszonylati jegyet vásárlók számára jelent megoldást. Az ingyenesen letölthető applikáció segítségével az útdíjat regisztráció nélkül, virtuális bankkártyával lehet kifizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!