Hírek

2014.05.21. 13:11

Tűz Zalaszentiván határában egy húsüzemben (frissítve)

Zalaszentiván határában kigyulladt a Mikofami Húsüzem tetőszerkezete.

Arany Gábor

A kár sok-sok százmillió forint

Három és fél órán át tomboltak a lángok a Mikofami húsüzemeben, a riasztás szerdán délután kettő óra után érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére.

- Az épület oldalánál lángoltak a raklapok, amikor kiérkeztünk és a tűz átterjedt a tetőre is - idézte fel a zalaszentiváni önkéntes tűzoltó, Pénzes Péter, aki negyedmagával elsőként érkezett ki. - Széthúztuk a tűzfészket, elkezdtük az oltást és közben megérkeztek az egerszegi egységek - tette hozzá társa, Dormán Miklós, aki egyben a település polgármestere is.

A tűz pár perc alatt végigszaladt a szendvicsszerkezetű, több ezer négyzetméteres tetőzetben, ezért hármas, kiemelt fokozatot rendeltek el. A helyszínre egerszegi, körmendi, keszthelyi egységek érkeztek négy gépjármű-fecskendővel, két magasból mentővel és két vízszállítóval. A vágóhídról 15 szarvasmarhát és két gázüzemű targoncát mentettek ki a tűzoltók, akik kilenc vízsugárral vették fel a harcot lángokkal.

A küzdelmet eleinte csak néhány érdeklődő és a dolgozók figyelték, többen látható megrendüléssel szembesültek a pusztulással. A napi akár 250 marha levágására, feldolgozására alkalmas, zöldmezős beruházásként létrejött Mikofami hetedik éve működik a település nyugati határában, két tucatnyi embernek munkát adva. A történtekkel kapcsolatban szerettük volna a cég ügyvezetőjét,Miklós Istvánt is megkérdezni, de elhárította érdeklődésünket.

Közben megérkezett dr. Boncz Attila megyei tiszti főállatorvos, aki elmondta, az oltás után fel kell mérni, hogy a raktárban tárolt áru fogyasztásra alkalmas maradt-e, illetve az újrainduláshoz szükséges teendőket. Ekkor még tartotta magát a tetőszerkezet, ám háromnegyed négykor berogyott, a füst újult erővel tört ki a födémből, a lángokat az időnként megerősödő keleti szél is szította. Szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy nincsenek a közelben lakóházak, mert a kilakoltatás se lett volna elkerülhető a füst miatt.

Négy óra előtt pár perccel a vízsugarak elenyésztek, elfogyott az utánpótlás. Mint Lahocsinszky Róbert, a Zalavíz üzemeltetési egységirányítója elmondta, települést ellátó vízmű 60 m3/óra teljesítménye ebben a helyzetben szűkösnek bizonyult. Ezért kollégái a megyeszékhelyen áttolózárazással megnövelték a Zalaszentivánra irányuló vízmennyiséget. Emellett Pózva határában korlátozás nélkül lehet vételezni a tűzcsapról. Így megindult a vízszállítók ingajárata, negyed óra múlva visszatért a nyomás és folytatódott az oltás.

Negyed ötkor megérkezett Lentiből a különleges mentésekben járatos Le-Ko Kft. lánctalpas markolóját szállító tréler. A hernyótalpas monstrum a raktárépület északnyugati sarkánál bontotta meg a tetőt, így ott rövid időn belül sikerült megállítani a lángokat. Ugyanezzel a megoldással az épület túloldalán is kioltották a tüzet. Hat órakor visszaminősítették a riasztási fokozatot, csak az egerszegi egységek maradtak a helyszínen és folytatták a munkálatokat.

A látottak alapján jó esély mutatkozik arra, hogy az alagsori raktárban tárolt árut sikerült megmenteni, de a kár sok-sok százmillió forint.

 

A tűzesetről percről percre

15:00 - A segélykérő telefonhívás kettő óra után érkezett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére. A húsüzem tetőszerkezete teljes terjedelmében ég.

3-as, kiemelt fokozatú riasztást rendeltek el, Zalaegerszegről két gépjárműfecskendő, egy vízszállító jármű és egy magasból mentőszer érkezett. Erősítésként Keszthelyről és Körmendről egy-egy gépjárműfecskendő érkezik.

A tűz oltása jelenleg is nagy erőkkel folyik.

A forgalmat a helyszínen rendőrök irányítják.

15:30 - Az épület hűtő- és raktárrésze áll lángokban. Feltételezhető, hogy a keleti fal mellett felhalmozott raklapok és csomagolóanyagok gyulladtak ki és a lángokból kiszabaduló zsarátnok szikra a 4 méter magasan lévő tetőhéj szerkezetére került. Ez indította el a tűzet és  vezetett el a közel 500 négyzetméteres tetőszerkezet meggyulladásához.

Elsőként a zalaszentiváni önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik a tűz látható fészkét eloltották. Pár perc múlva a zalaegerszegi tűzoltók vették át az oltást.

Az üzem két tucatnyi dolgozót foglalkoztat.

15:45 - Az épület tetőgerince megrogyott. Tíz perccel később leálltak a gépjárműfecskendők, mert a tűz oltásához szükséges víz elfogyott. A vízszállító gépjármű érkezése folyamatban van.

Eközben Lentiből megérkezett a LE-KO Kft. különleges szállító járműve, egy lánctalpas markológép és várhatóan elkezdi a tető megbontását, hogy hozzáférjenek a lángokhoz.

Az épület további sorsáról később döntenek.

A raktárban tárolt árú még nincs veszélyben és amennyiben pár órán belül sikerül a tüzet eloltani és azt az épület szerkezete is megengedi az megmenthető és kiszállítható.

17:30 - A lángokat sikerült elfojtani, csak kisebb füst tör ki az épületből. Az észak-keleti oldalon is elkezdték megbontani a tetőt, hogy a maradék izzó részeket is eloltsák.

Este fél 7 és 7 óra között megérkezik egy újabb munkagép, mellyel a tető további bontását kezdik meg.

21:25 - Szerdán este fél kilenc tájt visszaindult állomáshelyére az utolsó gépjármű-fecskendő is a Mikofami húsüzemtől, ahol délután fél három tájt tűz ütött ki. Az oltásra Zalaegerszegről, Keszthelyről, Körmendről érkeztek egységek a kiemelt, hármas riasztási fokozatnak megfelelően.

A mintegy hatszáz négyzetméteres tetősről két helyen a gyártócsarnokba is betört a tűz, de továbbterjedését több órás küzdelemmel megfékezték.

Márfi Gábor tűzoltó törzsőrmester, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője érdeklődésünkre közölte, hogy este háromnegyed kilenc után a helyszínen csak a zalaszentiváni önkéntes tűzoltók maradtak, akik a katasztrófavédelmi igazgatóság műveleti szolgálatának munkáját segítették. Este kilenc órakor a húsüzemtől útnak indultak a Le-Ko szakemberei is, ők délután két lánctalpas munkagéppel kapcsolódtak be az oltásba: segítettek megbontani az épület tetőszerkezetét, hogy hozzá lehessen férni a tűzhöz.

A műveleti szolgálat még az éjszaka elkezdte a tűzvizsgálathoz szükséges adatok összegyűjtését, ám a több száz millió forintos kárhoz vezető esemény kiinduló pontjának meghatározásához hosszabb időre lesz szükség. Ha olyan adatok merülnek fel, akkor rendőrségi vizsgálat is indulhat a szerdai tűz kapcsán, erősítette meg kérdésünkre Márfi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!