Hírek

2014.05.17. 08:36

Véget ért a sárgulás a Pannon Egyetem Georgikon Karán

Keszthely - Mintegy 150 végzős diák vett búcsút a Pannon Egyetem Georgikon Karától szombaton.

Szabó Judit

Az első sárgulást 1874-ben rendezték meg a Georgikonon, amely Európa legrégebbi agrár felsőoktatási intézménye, Festetics György gróf alapította 1797-ben. A sárgulás elnevezés arra utal, hogy a kukorica akkor érik be, amikor elsárgul a levele, a diák pedig tanulmányai végére ér a sárgulással – már csak néhány vizsga és az államvizsga van hátra.

A végzősök a sárgulás napjának reggelén meghallgatják a szakfelelős tanáruk búcsúelőadását, majd hintóra szállva végigvonulnak a városon, érintve az egyetem épületeit. A felvonulás a Festetics-kastély kertjében ér véget.

Idén is így zajlott az ünnepség, amelyen ezúttal több mint 150 alap- vagy mesterszakon, illetve felsőfokú szakképzésben részt vett hallgató jelent meg. A kastélyparkban a Festetics-család leszármazottja, a Bécsben élő Festetics György herceg is köszöntötte a fiatalokat, valamint dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora, Pálinkás Róbert, a kastély igazgatója, Keszthely alpolgármestere, továbbá dr. Polgár J. Péter dékán. Dr. Friedler Ferenc hangsúlyozta: abban a szakmai tartalomban, amit a Georgikon Kar nyújtott a hallgatóknak, benne van mind a 217 tanév, utalt a kar nagy múltjára, hozzátéve, hogy ilyen tudást és hátteret sehol máshol nem lehet kapni.

Pálinkás Róbert a Georgikon alapítójára emlékezve elmondta: Festetics György felismerte, hogy a színvonalas oktatásba fektetett összeg nem kidobott pénz, hiszen csakis művelt, képzett emberekkel haladhat előre az ország szekere. Majd arról beszélt, hogy a város sokat köszönhet az egyetemnek, amely jelenleg is Keszthely meghatározó intézménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!