Hírek

2014.04.16. 17:40

Miklósfán 245 évvel ezelőtt indult a diákok oktatása

Nagykanizsa - Kettős jubileumot ünnepel idén a Miklósfai-iskola. A településen 245 évvel ezelőtt indult el az oktatás, illetve a jelenlegi iskola épületét 35 évvel ezelőtt vehették birtokba a városrész lakói.

Pásztor András

E két évfordulót ünnepelte szerdán nagyszabású gálaműsorral az intézmény, ahová az iskola volt diákjait, illetve pedagógusait is meghívták. Az invitálást pedig sokan el is fogadták, így a diákok és tanárok közös nyitótáncára teljesen megtelt az iskola tornaterme.

– Az egykor még önálló településen, Miklósfán 245 évvel ezelőtt indult el az oktatás, s bár eleinte csak szűkös anyagi és tárgyi feltételek álltak rendelkezésre, azért minőségi változást hozott a falu életébe – mondta Szmodics Józsefné, az intézmény jelenlegi igazgatója, aki hozzátette: a feljegyzések tanúsága szerint még az 1858-as katolikus iskolákat vizsgáló iskolabevalláskor is eszközökben hiányos, szűk intézményként említették a miklósfait, ahol egyetlen tanító, Horváth Antal okította a 174 iskolaköteles diákot. – Persze 1768-tól napjainkig óriási változáson ment keresztül az iskola, 1978. szeptemberében például elkészült a jelenlegi épület, ami új távlatokat nyitott az oktató-nevelő munkában. Az elmúlt 35 évben több generáció koptatta a padokat, ma már egykori tanítványok íratják be gyerekeiket és unokáikat az iskolába, ugyanakkor az is büszkeséggel tölt el, hogy a 19 fős tantestületből 7-en szintén a miklósfai iskola diákjai voltak.

– Magam is miklósfán végeztem az elemit, jóllehet akkor még a templommal szemben volt a hat tantermes épület, kettő tanterem pedig a mai óvoda épületében volt kialakítva – emlékezett vissza Zsovár Józsefné, aki 1977-től már az iskola tanáraként járt, jár vissza az intézménybe.

A szerdai nagy ünnepségre a már nyugdíjba vonult pedagógusok is meghívást kaptak, akik közül sokan el is jöttek, hogy felelevenítsék régi emlékeiket.

– Harminc évig dolgoztam az iskola tanítójaként, a férjem tíz évig az iskolát is vezette – mesélte Szendrői Lajosné, aki úgy emlékszik, hogy a miklósfai iskolában mindig is családias, barátságos volt a hangulat.

Az új épületbe való költözést sokan felemlegették a jubileum kapcsán. Mint azt az egykori dolgozók elmondták: a bútorokat, a felszereléseket saját kezűleg hordták át a régi iskolából az újba, ahol akkoriban még közel, se távol nem volt más épület.

A szerdai gálaműsoron a diákok is kitettek magukért, táncoltak, énekeltek, zenéltek, szavaltak, azaz bizonyították, hogy a városrész bővelkedik tehetséges fiatalokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!