Hírek

2014.04.22. 17:46

EP-választás: öt indulhat, hat még vár a döntésre

Zalaegerszeg – Az európai parlamenti választásokon induló pártok képviselői kedden 16 óráig adhatták le az ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodán. A május 25-ei EP-választásra az a párt (illetve pártszövetség) állíthat listát, amelyik április 7-e és 22-e között legalább 20 ezer érvényes ajánlást összegyűjtött a választópolgároktól.

Horváth A. Attila

Összesen 37 magyarországi jelölőszervezetet jelentettek be, közülük 22 igényelt ajánlóíveket az NVI-től. A Nemzeti Választási Iroda honlapján kedden 18 órakor közzétett adatok szerint  5 lista indulását már jóváhagyta a választási bizottság, 6  lista pedig döntésre várt. Az EP-választáson biztosan indulhat a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM, a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP. 18 órakor még döntésre várt A Haza Nem Eladó, a JESZ, az LMP, a Modern Magyarország Mozgalom, az SMS és az ÚMP listája. A Nemzeti Választási Bizottságnak három napon belül határoznia kell a nyilvántartásba vételről, tehát a szerdán leadott ajánlóívekkel kapcsolatban legkésőbb pénteken meglesz a döntés.

Magyarország összesen 21 képviselőt küldhet az Európai Parlament 751 fős testületébe, a mandátumokat a választási eredmények alapján osztják el a listát állító pártok között. A szavazólapon az első öt jelölt neve szerepel majd, a sorrenden a lista bejelentését követően már nem változtathatnak a pártok.

A keddig indulási jogot szerzett jelölőszervezetek listáit a következő jelöltek vezetik. Demokratikus Koalíció: Gyurcsány Ferenc, dr. Molnár Csaba István, Niedermüller Péter, dr. Kakuk György András, Kerék-Bárczy Szabolcs. Együtt-PM: Bajnai György Gordon, Jávor Benedek, Szelényi Zsuzsanna, dr. Krasztev Péter Lajos, dr. Balázs Péter. Fidesz-KDNP: Pelczné Gáll Ildikó, dr. Szájer József Zoltán, Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András János. MSZP: dr. Szanyi Tibor Jenő, dr. Ujhelyi István, dr. Gúr Roland Tamás, dr. Veres János, Gulyásné dr. Gurmai Zita Tünde. Jobbik: dr. Morvai Krisztina, Balczó Zoltán György, Kovács Béla, dr. Staudt Gábor, Sipos László.

Szavazni csak országos listára lehet, egyéni jelöltek nem indulhatnak. Mandátumot arról a listáról lehet kiosztani, amelyik az érvényes voksok legalább 5 százalékát megszerzi. Az EP-választáson az ország egyetlen választókerületet alkot, amelyen belül 10 484 szavazókör működik; a szavazóhelyiségek pontos címét a választási értesítő tartalmazza majd. Aki Magyarországon, de nem a lakóhelye szerinti szavazókörben voksolna, május 23-áig, aki pedig külföldön szavazna, május 17-éig adhatja le erre vonatkozó kérelmét.

Ezek is érdekelhetik