Hírek

2014.04.29. 12:27

A fehérborok most jobban sikerültek

Rezi - Szent György napja alkalmával rendeztek ünnepséget a helyi gazdák a szőlőhegyi kápolnánál, ahol értékelték a borverseny eredményét is.

Sámel József

A Kiss László esperes által celebrált szentmise után kiderült: a fehér borok kategóriájában 9 arany, 26 ezüst, 12 bronz és 5 oklevél minősítést osztott ki a zsűri. A vörös boroknál aranyat egyetlen minta sem kapott, 2 nedű ezüst, 5 bronz érmet nyert el, egy pedig oklevélben részesült. tavaly a szőlő tavasszal későn fakadt, ősszel pedig a csapadékos idő miatt hamarabb kellett a szüretet elkezdeni aminek köszönhetően a vegetáció időtartama lecsökkent. Ehhez párosultak az augusztusi nagy melegek, mely folyamán a szőlő egyáltalán nem fejlődött. Ehhez képest a borbírálatra nevezett minták, szép fajtajelleges, tiszta ízű és telt savakkal rendelkeztek. Ez a rezi gazdák hozzáértésének és a feldolgozás során felhasznált segédanyagoknak köszönhető.

Sajnos az elmúlt év nem kedvezett a vörösboroknak. A rövid vegetáció miatt nem tudott a színanyag és a cukorfok beérni. A vörösboroktól elvárt mély bíbor és vörös színek hiánya valamint a magas savtartalom voltak a legnagyobb problémák az idei mintáknál. A vörösboroknak egyébként két-három éves fahordós érlelés az ideális ekkorra lekerekednek a savak, összeérnek az ízek és zamatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!