Hírek

2014.04.22. 13:50

Erőszak az iskolákban

Nagykanizsa - Székesfehérváron egy osztálytársai által zaklatott fiatal a harmadikról vetette magát a mélybe. A legnézettebb videó-megosztó portálokra pedig naponta kerülnek fel felvételek iskolai, és suli utáni, olykor brutális bunyókról.Terjedőben van-e az iskolai erőszak, vagy egy mindig is létező probléma kap a kellőnél nagyobb nyilvánosságot? Rosszabbak, kegyetlenebbek ma a gyerekek, mint mondjuk negyven éve? Középiskolai osztályfőnöki órákon jártunk.

Dr. Papp Attila

- Rámszállt az egyik osztálytársam - mondta el Laci, az egyik megyeszékhelyi szakképző intézmény diákja. - Egyszer a haverjaival megvártak suli után. Egy tízemeletes ház tövében a falhoz nyomtak, leköpködtek, majd kaptam néhány gyomrost és pofont. Azt mondták: kérjek bocsánatot, fizessek bánópénzt, mert azt hangoztatom, hogy gyűlölöm a cigányokat.

- Hiába mondtam, hogy ez nem igaz, letérdeltettek és elvették a nálam lévő háromezer forintot - folytatta Laci. - A következő alkalomkor már egy ötezrest, és az arany karkötőmet vették el. Nem mertem senkinek sem szólni, mert azt mondták, hogy kicsinálnak. De anyuék észrevették, hogy nincs meg a karkötő, és így el kellett mondanom, hogy mi történt velem. Apu feljelentést tett, és elfogták őket. Azóta nem mertek bántani.

Szélsőséges eset, de megtörtént. Az iskolai erőszak idáig is fajulhat, mikor egy magát menőnek gondoló osztálytárs a még menőbb haverokkal így próbálja bizonyítani rátermettségét. Nagykanizsán is volt hasonlóra példa, de van olyan kamasz is, aki felveszi a kesztyűt. A szakképzőben a gyerekek sokszor maguk között rendezik a nézeteltéréseket.

- Ok nélkül kötött belém a csávó, állandóan nagyképűzik a suliban - mondta higgadtan Gelencsér Sándor, a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola 9/C osztályos tanulója. - Beszólt, hogy ne feszítgessek a folyosón, mert berepíti a számat. Nem ijedtem meg tőle, felálltam neki. Erre visszavett, azóta elkerül.

- Nincsenek nagy balhék a suliban - veszi át a szót az egyik osztálytárs, Csonka Mihály. - A szokásos dolgokon megy köztünk a balhé. Vagy a csajok a téma, vagy pedig, hogy ki és mivel a menőbb, de a facen is osztjuk egymást rendesen - utalt a vékonyka fiú a népszerű közösségi portálra. - Ha gondunk van a másikkal, akkor azt általában az iskola után rendezzük el, de vérre menő verekedésig ritkán fajul az ügy. A tanároknak nem szólunk, mert az csicska dolog. Mindenki tudja, hogy mivel jár az iskolában a balhé, és senki nem akarja, hogy kirúgják. Itt az iskolarendőr is, de az igazgató úr sem tolerálja az ilyesmit, ő inkább a problémák megbeszélésének a híve.

A kamaszok gyakran a suli után, társaikon próbálják meg bizonyítani rátermettségüket. Súlyos következményei is lehetnek (Fotó: Illusztráció)

- A középfokú oktatásban mindig is jelen volt az úgynevezett iskolai erőszak - szögezi le a szigorú igazgató, Bene Csaba. - Csak régebben nem így neveztük, és talán az utóbbi időben a kívánatosnál jobban is reflektorfénybe került ez a társadalmi jelenség. A legritkábban fajul el odáig egy ügy, hogy a rendőrség segítségét kelljen kérni. Viszont ezek a ritka esetek a médiának köszönhetően akár országos visszhangot is kaphatnak, ami semmiképpen sem szerencsés. Bezzeg, ha valamelyik tanulónk kémiaversenyt nyer, arról csak egy kis hír tudósít... Én úgy látom, hogy a gyerekek otthonról, a családból hozzák be az iskolába azt a mintát, hogy egy-egy konfliktusos helyzetet nem verbális szinten, hanem erőszakkal kell megoldani. Ebben a szülők felelőssége a meghatározó, hiszen egy életen át elkísérnek az otthonról hozott, a családban szerzett jó és rossz impulzusok.

A tettleges problémarendezés nem csak a fiúkra jellemző. Az iménti szakképző iskolában sokszor a lányoknak is eljár a keze.

- Már volt balhénk, az ősszel egy végzős csaj ment neki egyikünknek - mondta a szintén 9/C-s Steflovics Nikolett. - Egy fiú miatt történt az egész. Megvártak minket a suli után, beszólogattak, majd az idősebb csaj nekiment az osztálytársunknak, akit a vetélytársának gondolt. Ő sem hagyta ám magát, tépték egymás haját rendesen - mesélte a tinédzser. - Szétszedtük őket, és ezzel le volt rendezve az ügy. Nem nagy dolog, csajok között is megesik néha az ilyesmi.

- Volt már olyan, hogy este úgy összeveszett két lány a facen, hogy másnap összeverekedtek - veszi át a szót Bogdán Hajnalka és Bogdán Barbara. - Ilyenkor mindig vigyázunk, hogy maximum orrvérzésig menjen az ügy, akkor mindig szétszedjük őket. A csajok is úgy bunyóznak ám, mint a fiúk, pofonok és rúgások is játszanak.

- Szerintem inkább azokkal van a baj, akik már nem is járnak suliba, hanem bandáznak - szól közbe Minya Petronella és Szabó Erika. - Ilyen fiatalkorú csapatból van vagy tíz Nagykanizsán. Általában a buszmegálló és a szórakozóhelyek környékén portyáznak. Beszólogatnak mindenkinek, játsszák a nagymenőt. Cigit lejmolnak, eléggé agresszívak. Aki megijed tőlük, azt lerabolják, elveszik a pénzt meg a telefont is - sorolják szinte egy szuszra a lányok. - Az a baj, hogy ők általában cigányok, és így az összes romát egy kalap alá veszik velük. Pedig a romák többsége nem ilyen. Köztünk is vannak dolgos és rendes emberek, mint ahogy a parasztok között is vannak bűnözők.

- A fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények széles skálán mozognak. A rablástól elkezdve a garázdaságon át a betörésig és zsarolásig: a kamaszok is sok mindenben kipróbálják magukat - hangsúlyozza dr. Kurta János, a dél-zalai város járásbíróságának elnöke. - A bűnügyek egy jó részére jellemző, hogy a feltűnőség miatt követik el a gyerekek. A fiatalkorúak büntetőügyeiben elsősorban a nevelés a bíróság célja, illetve megérteni: mi a kamasz motivációja, miért követte el azt a bizonyos bűncselekményt? Az ítészeknek meg kell értetnie a gyerekkel: ez nem játék, itt az egész további életéről van szó. Néhányan még a bírói tanács előtt is igyekeznek bizonyítani, hogy ők milyen kemény legények. Sokszor ez a nagyképű kivagyiság a tárgyalás végére bizony elolvad.

- Rossz élmény csak a sulin kívül ért - avat be a vele történtekbe Szemenyey Nagy Marcell Tibor, a Batthyány-gimnázium 11/A osztályos tanulója. - Az orkok szólogattak be péntek este. Ugyanis van néhány cigányokból álló banda, akik rendszeresen próbálják terrorizálni a náluk gyengébbeket. Nem kell tőlük megijedni, akkor általában leszállnak az emberről.

- Nálunk is volt már példa iskola utáni csetepatéra, persze csajok voltak a főszereplők - kiabálja majdnem kórusban a 11/A lánykollektívája. - Fiú miatt vesztek össze, mi másért ment volna a harc.

- Véleményem szerint a gimnáziumokban nem jellemző a gyerekek közti fizikai erőszak, itt a dolgok általában a másikkal való kiszúrásig fajulnak - szögezte le Balogh László, a Batthyány-gimnázium igazgatója. - Például vécékefét csempészni a másik táskájába. Ez még rendben is van, hiszen mindannyian voltunk gyerekek, de az agresszív magatartásnak nincs helye nálunk, annak egyáltalán nem engedünk teret.

- Előfordulhat a legjobb családban is, hogy egy-egy gyermek menősködésből kipróbál bizonyos dolgokat - szögezte le a ZMRFK Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, Bükiné Papp Zsuzsanna. - Ezért nagyon fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy tetteiknek akár az életük végéig ható következménye lehet. Ha valaki - akár csak a balhé kedvéért - erőszakkal elveszi a másik tulajdonát, az már rablás, amit a jog rendkívül szigorúan büntet. És ha valaki büntetett előéletűvé válik már fiatal korában, akkor a későbbiekben egy sor szakmától elzárja magát. Ezért fontos, hogy a gyerekünk tudja, mi mivel jár.

 

Szerintem
Az újságíró véleménye

Apám mesélte, hogy bizony a trapézfarmer és a hosszúhaj idejében is hamar elcsattant köztük egy-két pofon, például, ha csajokról volt szó. Talán az lenne a cél, hogy ennél jobban ne durvuljon el a helyzet, mert a mai fiatalok brutálisabbak Beatles-korabeli elődeiknél. Hogy a gyerkőc ne a rendőrségi fogdában végezze, az elsősorban a család, a családfő felelőssége. Ha a gyerek otthon azt látja, hogy például az apja a konfliktusokat nem beszélgetéssel, hanem rendre erőszakkal oldja meg, akkor először a suliban lesz neki ez az etalon, majd később a saját családjában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!