Hírek

2014.03.25. 18:33

Előkerültek a kacorkések és az oltóvesszők is

Zala megye - Gyümölcsoltó Boldogasszony napján kedden Zala megyében többfelé tartottak megemlékezéseket.

 

Pórszombaton a régi magyar gyümölcsfák megőrzésén fáradozó erdész, Kovács Gyula Medes-hegyi birtokára a Kárpát-medence szinte minden tájáról érkeztek vendégek. A tavaszi napsütésben a házigazda felidézte korábbi elhatározását, miszerint nemcsak a közelből, hanem az egész Kárpát-medencéből gyűjti és megőrzi az utókornak az ősi magyar gyümölcsfajtákat. Mint mondta, mára meghaladja a kétezer darabot a gyűjtemény, és szaporodnak a közösségi gyümölcskerteket telepítő közösségek, a tündérkertek is, amelyek száma már közel száz.

A pórszombati ünnepségen jelen volt V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, aki beszédében méltatta a gyümölcsoltók tevékenységét, hiszen – mint mondta – akik erre adták a fejüket, hosszú éveket kell várniuk, míg az oltó gallyból csemete, majd fa és termés lesz. Örömteli eseménynek nevezte a Medes-hegyi ünnepséget, ami arra bátorít, hogy: „Oltsál, ültess egy fát őseid örökségéből, és őrizd meg a jövődet" – mondta az államtitkár.

Kovács Gyula minden jelen levőt arra kért, hogy oltson egy gyümölcsfát és vigye el a kertjébe. Erre a célra 20-40 ősi magyar alma és körtefajtából hozott s bocsátott közre oltóvesszőket.

Zalaegerszegen, ugyancsak Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva különleges ceremóniának adott otthont a Mária Magdolna-plébániatemplom, ahol kedd délelőtt felajánló szentmisét tartottak a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulóinak részvételével. A Stróber László kanonok, esperesplébános által celebrált szentmisén az intézményt a Szűzanya oltalmába ajánlották, valamint Mária segítő közbenjárását kérték a Mindszenty-közösség valamennyi tagjára, a Notre Dame Rend nővéreire, szerzeteseire. A mottó az iskola alapítója, Mindszenty József fohásza volt: „Égi édesanyánk! Szereteted palástként boruljon ránk!".

Gyenesdiáson hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a népi vallásosság és kertkultúra közös ünnepét. Több szakmai előadást tartottak: – Pálfi Dénes címzetes egyetemi docens a növényszaporításról, Páli Lajos nyugalmazott megyei főkertész, a Da Bibere Borlovagrend kancellárja a régi gyümölcsfajtákról, Komoróczi Lajos agrármérnök a „Tündérkert" mozgalomról beszélt. Oltási, szemzési gyakorlati bemutatót is végigkísérhettek az érdeklődők, illetve magbörzét is rendeztek a Községházán. Deák Ákos plébános az isteni áldást kérte az oltókra és az oltványokra.

A Gyenesdiási Dalárda egy kis műsorral fűszerezve mutatta be a nemrég elkészült – Gyenesdiási dalos körkép 2014 című – DVD-jét, melyben dallal és filmmel kalauzolják a településen a helyi nevezetességek iránt érdeklődőket. Fontos eseménye volt a napnak a Gyenesdiás Község Bora pályázat nyertesének kihirdetése. A képviselő-testületi döntést előtt szakértő borbírálók választották ki azt a hat aranyérmes fehérborfajtát, melyeket a címre érdemesnek tartottak. Közülük végül a legtöbb pontszámot Kovács Viktor cserszegtomaji borász Pátria bora kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!