Hírek

2014.02.09. 17:15

Rostás Árpád restaurátor saját életéről mesélt

Zalabaksa - Rostás Árpád vándorasztalos és restaurátorművész tartott előadást a Létra Tanoda Életutak programsorozata keretében szombat délután a községben.

Gyuricza Ferenc

 

Rostás Árpád többek között Versailles-ban, a Louvre-ban, az Országházban és a Dohány utcai zsinagógában is dolgozott (Fotó: Gyuricza Ferenc)

Az előadás során nemcsak szakmáját mutatta be, hanem szólt arról is, hogy kitartással és akaraterővel bármilyen nehéz helyzetből ki tud lábalni az ember. A roma származású Rostás Árpád szülői támogatás nélkül nőtt fel, s vált szakmája nemzetközileg elismert mesterévé. Dolgozott többek közt a Versailles-i kastélyban, a párizsi Louvre, a budapesti Országház, továbbá a Dohány utcai zsinagóga faburkolatainak és bútorainak felújításán. Munkásságáért Magyar Örökség-díjat is kapott.

Rostás Árpád kitért arra, hogy a cigányok többsége vele született tehetséggel rendelkezik, amely révén választott szakmájuk legjobb képviselői válhatnak belőlük.

- A Létra Tanoda program keretében a tehetséggondozás és felzárkóztatás mellett szeretnénk olyan előadásokat is tartani, mely során nehéz sorból, alulról indult, ám sikereket elért személyek mesélnek önmagukról - mondta Virágh Enikő, a projekt szakmai vezetője. Ezzel követendő példát tudunk felmutatni, s nemcsak hátrányos helyzetű fiataloknak, hanem bárki másnak is. Rostás Árpád személye, az ő munkássága kiváló példa arra, hogy nehéz körülmények közül elindulva is érhet el fantasztikus eredményeket egy kellően elhivatott ember.

Virágh Enikő azt is hozzátette: a 2015 áprilisának végéig tartó program keretében további életút-előadásokat szerveznek még Zalabaksán, főleg a térségből indulók mesélnek majd tevékenységükről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!