Hírek

2014.02.20. 15:20

Motozás, bilincs a zalaegerszegi kórház udvarán

Szentpéterúr - Sokak tekintetét vonzó rendőri akció részesévé vált olvasónk, aki sérelmezi a vele történteket. Panaszával a szerkesztőségünket is megkereste.

Arany Gábor

A Szentpéterúron lakó 68 éves Kósa József kedden gépkocsijával fuvarozta be a megyei kórházba két ismerősét és egyikük élettársát. Pontosabban, az autója vezetésére fiatal szomszédját kérte meg, de ő is elkísérte őket a megyeszékhelyre vezető úton.

- Dél előtt nem sokkal indultunk otthonról a városba. A faluból kijöve láttuk a Szentpéterúrra robogó, kék lámpát használó rendőrautót, de akkor nem tudtuk, hogy közünk lehet az esethez - mesélte Kósa József, aki az ismerősökkel a proszektúrára tartott, mert a két férfi anyja pár nappal korábban meghalt. A boncolás megtörtént, ebben az ügyben jártak volna el.

- A kórház udvaron vették körbe az autónkat a rendőrök, felszólítottak, hogy szálljunk ki. Nekem ez kicsit lassan ment - mesélte. - Idős és beteg vagyok, hát nem éppen udvariasan sürgettek. Ez után szétterpesztet lábakkal ráfektettek a motorháztetőre. Hosszú percekig álltam így, amikor szóltam, hogy a kikopott csípőm miatt fájnak a lábaim, és szeretném összébb tenni, nem engedték.

Az ellenőrzés végeztével megbilincselt kézzel autóba ültették őket és a megyei főkapitányságra szállították. A történethez tartozik, hogy a férfi cukorbeteg, ennie kellett volna vagy inzulint beadni, de nem nem volt rá módja. A vérnyomása is felszökött, mindezek miatt szólt, hogy rosszul van. Az orvosi vizsgálat igazolta állításait, de tovább kellett várakoznia. Kósa József szerint indokolatlan és túl kemény rendőri intézkedést szenvedett el, amelynek módját is kifogásolja. Nem közölték vele azt sem, miért intézkednek vele szemben, hogy csupán tanúként kívánják meghallgatni. Ráadásul nagyon sokan látták az esetet, ami a rossz színbe tüntette fel őt, aki egyébként mondhatni véletlenül keveredett az ügybe, hiszen csak szívességből segített a fuvarral. Információnk szerint egyébként az elhunyt nő boncolási eredménye alapján indult egy vizsgálat, aminek része volt a kórház udvarán végrehajtott rendőri akció.

Erről érdeklődésünkre a megyei rendőr-főkapitányságtól azt a felvilágosítást kaptuk, hogy február 18-án 12 óra 45 perckor a zalaegerszegi kórház belső udvarában a zalai rendőrök egy folyamatban lévő eljárás felderítése kapcsán öt emberrel szemben intézkedtek. A mindenkori eljárási rendek megfelelően a rendőri intézkedést parancsnoki kivizsgálás követte, amely megállapította annak szakszerűségét és jogszerűségét is. A tanúként kihallgatott férfi miután jelezte, hogy nem érzi jól magát, azonnal orvosi ellátásban részesült, majd miután meghallgatták a nyomozók, szabadon bocsátották, szólt a tájékoztatás.

A várakoztatását egyébként az magyarázza, hogy az autó minden utasát meghallgatták, így a vezetőt is, és csak ezt követően indulhatott haza vele Kósa József.

A szentpéterúri férfi a rendőrség válaszát megismerve közölte érdeklődésünkre, hogy panasszal fordul hivatalos fórumokhoz is a történtek miatt. Ennek eredményére később visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!