Hírek

2014.02.19. 18:20

A két kistérség újra együtt

Gyenesdiás - A keszthelyi és hévízi kistérségek települései a jövőben együtt látják el feladataikat. Erről kedd esti megbeszélésükön egyeztek meg.

Sámel József

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere, aki egyben a Térségfejlesztési Bizottság elnöke, köszöntötte az egybegyűlteket. Fordulóponthoz érkezett a Keszthelyi és a Hévízi Kistérség, mert a jövőben együtt kívánják ellátni az önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozók képviseletét, akik ezen az alakuló ülésen részt vettek. A 2007-2013 közötti Leader-ciklus lezárult, és fel kell készülni a 2014-2020-as időszakra. Új Leader akciócsoport alakul, aminek az alapkő letétele Gyenesdiáson megtörtént.

Kiss László Tibor, az MNVH Zala megyei referense elmondta: a változást az okozta, hogy megszűnik a Tapolca térséggel való együttműködésünk, mert az új időszakot tekintve megyehatárokat át nem lépve, a járás településeiből vagy egy tájegységből szerveződhetnek Leader egyesületek, a köz- és magánszféra partnerségének elve alapján. A szerveződési szándékot február 21-ig kell jelezni, ezt követően, március 5-ig önkormányzatok esetében képviselő-testületi döntésnek kell ezt megerősíteni. A Keszthely és Hévíz környéki települések teljesen újjá alakult szervezeti formával folytatják munkájukat. Az előzetes egyeztetések szerint a zalaszentgróti járás önállóan folytatja vidékfejlesztési tevékenységét több, mint húszezer lakost képviselve.

Gál Lajos polgármester  (Fotó: archív, Sámel József)

Mészáros László, a Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület elnöke elmondta: nagyon örült az eddigi sikeres együttműködésnek, a közösen elért eredményeknek és a kialakult jó kapcsolatnak a Tapolcai és a Keszthelyi térség között. Az újonnan alakuló egyesületek mellett még a régieknek 2015. december 31-ig dolgozni kell, de az együttműködés reményében kölcsönösen segíteni kell egymást.

Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere az Együtt, Egymásért Egyesület segítségét ajánlotta fel, hogy a Keszthelyi Járás települései is legalább olyan sikereket érjenek el, mint az előző időszakban. A hévízi térség nyolc települése nevében Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere úgy fogalmazott, hogy az egyesülés nem a mai nappal indult. A hatékony közös munkára, az egyensúlyra való törekvés fontosságára hívta fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!