Hírek

2014.01.02. 16:50

Meghozzák a szerencsét?

Zala megye - Úgy tartja a fáma, a kéményseprő, különösen újévkor szerencsét hoz. Ha csak ezen múlik, jó év lesz 2014, hiszen a „fekete emberek” csütörtökön több zalai város vezetőjéhez is bekopogtattak.

Tették ezt azért, hogy a polgármesterek közvetítésével valamennyi város lakóinak szerencsében, jólétben, egészségben bővelkedő új esztendőt kívánjanak.

Gyutai Csaba polgármester (jobbról) fogadja Havasi Zoltán (középen) és Kerkai László újévi jókívánságait. Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszegen Gyutai Csaba polgármester fogadta a Lángőr 94. Kft. igazgatóját, Havasi Zoltánt, valamint Kerkai László kéményseprőt. A kölcsönös jókívánságokon túl a szakma ügyei is szóba kerültek. Az ügyvezető elmondta, tavaly elég sokan távoztak a cégtől, de szerencsére a törzsgárda megmaradt, így bíznak benne, hogy meg tudják őrizni a szakmai színvonalat. A szén-monoxid veszélyeiről szólva elhangzott, Zalaegerszegen az elmúlt év elején és késő ősszel is történt egy-egy mérgezés, ám egyik esetben sem a kémények állapota miatt adódott a gond, mint ahogy a Jégcsarnokban történt baleset is más eredetű volt. Ennek ellenére üdvös volna, ha a megyeszékhelyen még meglévő 1300 termofor kémény kiváltásra kerülne. E veszélyes füstelvezető rendszerek lecserélését februárban újabb pályázati lehetőség és forrás segíti majd. A cseréket a város is támogatja anyagilag, nemrégiben zárult egy nagyobb program a Baross Gábor utcában.

Az igazgató ezúton is felhívta a lakosság figyelmét, ne kockáztassák saját maguk és családtagjaik életét, egészségét avval, hogy nem engedik be otthonukba a kéményseprőt. Kollégáik korrekt módon igazolni tudják magukat, a lakosság mintegy 10 százaléka mégsem nyit nekik ajtót. A szakemberek örömmel konstatálták, hogy Gyutai Csaba szobájában – a lengyelországi testvérváros, Krosno ajándékaként – ott áll Szent Flórián-szobra, akiben minden tüzes szakma védőszentjét tisztelhetjük.

Hévízen Papp Gábor, a fürdőváros polgármestere (balról) fogadta tegnap Szabó Tibort (jobbra) és Horváth Józsefet. Fotó: Sámel József

Kéményseprők kívántak boldog új évet, s szerencsét az új év első munkanapján Hévízen, Keszthelyen és Zalaszentgróton ugyancsak. Keszthelyen Ruzsics Ferenc polgármestert látogatta meg Szabó Tibor, a Lángőr 94 keszthelyi ügyvezetője és Horváth József kéményseprő-mester. Mint elmondták, a hagyományok szerint a kéményseprő szerencsét hoz, ezért is indultak el, hogy végigjárják a térség városait, s elvigyék jókívánságaikat. Húsz esztendeje egyszer sem hagyták ki az újévi szerencse „közvetítést". Hévízen Papp Gábor, Zalaszentgróton Baracskai József polgármester fogadta pezsgős koccintással a vendégeket.

Lentiben szintén kéményseprő járt a polgármesteri hivatalban. A Lángőr 94 Kft. ügyvezető igazgatója, Havasi Zoltán és Bedő Lajos kéményseprő kívánt szerencsét és tűzesetektől mentes új évet Horváth László polgármesternek, valamint Lenti lakóinak. A település vezetője reményét fejezte ki, hogy 2014 is eredményes esztendő lesz.

MIÉRT HOZ SZERENCSÉT?

Vajon honnan fakad a kéményseprők szerencsehozó tudománya? A sokféle magyarázat közül az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy azért hoz szerencsét a kéményseprővel való találkozás, mert azoknál a házaknál, ahova bementek, nem fordult elő tüzelésből eredő tragédia, nem égett le a ház. De hogy a gombot miért kell tekergetni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!