Hírek

2014.01.15. 16:13

Érettségi előtt közösségi szolgálatot kell teljesíteni

Zalaegerszeg – A diákok egy része már elkezdte a közösségi szolgálatot, hogy az érettségiig meglegyen az 50 óra.

2016-tól az jelentkezhet érettségi vizsgára, aki középiskolás évei alatt legalább 50 óra közösségi szolgálatot teljesített, írja elő a köznevelési törvény. A jogalkotók célja ezzel az, hogy a diákok a közösség számára hasznos tevékenységet végezzenek, amelynek révén fejlődik együttműködő készségük, empátiájuk, kreativitásuk, felelősségvállalásuk. Megismerkedhetnek a különböző munkakörökkel, intézményekkel és szervezetekkel, s ez a pályaválasztás és a későbbi munkavállalás során is hasznos lehet. A 2016 után érettségiző diákok egy része ebben a tanévben már elkezdte a közösségi tevékenységet, amelyet az iskolának kell megszerveznie. A zalaegerszegi Kölcsey gimnáziumban az első tapasztalatokról érdeklődtünk.

– Hatalmas munkát igényelt ez a feladat, körülbelül háromszáz tizedikes diák fogadására kerestünk intézményeket és szervezeteket – bocsátotta előre László Judit, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese. – A Zala Megyei Kórházzal az előző évben is volt kapcsolatunk. Diákjaink önkéntes munkát végeztek ott, ezt szerettük volna tovább folytatni közösségi szolgálat keretében. A tanulók a jogszabály szerint hét területen, egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi területen nyújthatnak segítséget, valamint közös sport- és szabadidős tevékenységet végezhetnek gyermekekkel és idős emberekkel. Mind a hét területről sikerült partnerszervezeteket találnunk.

A Hevesi Sándor Színházban „nézőtérítőként" végez közösségi szolgálatot Horváth Júlia, Tatár Petra, Kovács Fanni és Remi Martina. Fotó: Pezzetta Umberto

A szervezésbe az osztályfőnökök és maguk a tanulók is besegítettek. A vidéki diákok igyekeztek a lakóhelyükön fogadószervezeteket találni, például az önkormányzatot vagy a művelődési házat, hogy helyben tehessenek eleget a kötelezettségüknek.

A tanulók egy része ismerős terepet választott az 50 óra teljesítéséhez, a szülő munkahelyét vagy olyan egyesületet, amelynek ő is tagja. A Kölcsey tanulói közül Vörös Zoárd a ZTE Súlyemelő Klubba jár, s a közösségi szolgálatot is ott végzi.

– Segítek a gyerekek edzésében és a sportszervezésben, berendezni a termet a versenyekre, biztosítani a hangtechnikát. Örömmel teszem, nem munkának fogom fel.

– A kórházban eszközöket töltünk fel és beszélgetünk a betegekkel, ha igénylik – mondta az ortopédián szolgálatot teljesítő Hegyi Barbara, aki azért választotta ezt az osztályt, mert ott dolgozik az édesanyja. – Nagyon aranyosak a nővérek, az orvosok és a betegek is.

– Az osztályból ketten Andráshidára járunk az idősek klubjába, ahol beszélgetünk a nyugdíjasokkal. Szívesen mesélnek a családjukról, hamar eltelik az idő – szűrte le az első találkozások tapasztalatát Bódis Gréta.

Léhárt Linda a színházban dolgozik.

– Már tavaly elkezdtem a munkát, de kiderült, hogy azt nem lehet beszámítani az 50 órába – számolt be róla. – A nézők fogadása, helyükre kísérése a feladatom. Vannak helyzetek, amelyeket nem könnyű kezelni: egyszer rossz helyre ültettünk valakit, és barátságtalanul reklamált, de legalább az ilyen problémákat is megtanuljuk megoldani.

Remi Martina szintén „nézőtérítő", mint elmondta: jegyeket szed, bérleteket ellenőriz, ami nagyon tetszik neki. Baráth Anna pedig a Zalaegerszegi Jégsport Alapítványnál kislányokat oktat korcsolyázni.

– Néha nehéz, nem mindig fogadnak szót, de egyre ügyesebbek – mosolygott.

A Zala Megyei Kórházban nagyon sok diák végez közösségi szolgálatot. Tevékenységüket dr. Bujtorné Kölkedi Ibolya egészségnevelő koordinálja.

– Hat iskolával kötöttünk szerződést, 101 diák jár hozzánk, és még 30 érkezik az év folyamán. Tíz osztályt nyitottunk meg számukra – közölte dr. Bujtorné Kölkedi Ibolya. – Számítunk arra, hogy lesznek lemorzsolódók, néhányan már jelezték, hogy mégsem jönnének. A gyermekosztályról például azért ment el két tanuló, mert úgy érezte, nincs felkészülve arra, hogy kisgyermeket vegyen a kezébe. A kórházi szolgálatteljesítéshez lelki felkészültség is kell, ezért hozzánk 16 éves kor alatt nem jöhetnek diákok. Természetes azonban, hogy az itteni segítségnyújtás nem megy mindenkinek, és ez nem probléma: a közösségi szolgálat bármikor megszakítható indoklás nélkül, és más helyen folytatható. Arra mindig ügyelünk, hogy ha nem a tervek szerint alakul, a tanulók ne kudarcként fogják fel, hanem tapasztalatszerzésként.

A megyei kórház gyermekosztályán Orsós Vivien megméri Laska Dorina vérnyomását. A kislány mögött jobbra a Páterdombi iskolába járó Horváth Barbara, mellette a deákos Keresztes Réka. Fotó: Katona Tibor

Vannak persze, akik rögtön megszeretik a szolgálatot.

– Gyermekápoló szeretnék lenni. Már fürdettem és etettem kisbabákat a szolgálat alatt – említette a Deák-iskolában tanuló Orsós Vivien.

Eddig összességében pozitív véleményeket hallottunk tehát a közösségi szolgálatról, kritikaként csak az fogalmazódott meg, hogy sem a pedagógusok, sem a fogadó intézmények dolgozói nem kapnak többletjuttatást a szervezésért, a diákokkal való foglalkozásért. A kórházban megkérdeztük, nem okoz-e ez gondot az amúgy is leterhelt munkatársaknak?

– Eleinte valóban többletteher, de ha a diákok már átlátják, hogy mit a teendő, s önállóbbak lesznek, nagy segítséget tudnak nyújtani. A kórház is sokat profitálhat a szolgálatból: akik szeretnek itt lenni, később akár munkatársként számíthatunk rájuk, s mivel egyre többen belelátnak abba, hogy mekkora munka folyik az intézményben, a kórház presztízse is nő. A közösségi szolgálat lényege az, hogy a segítségnyújtó nem vár a tettéért cserébe juttatást, ez pedig szociálisan érzékenyebbé teheti a felnövekvő generációt – mondta dr. Bujtorné Kölkedi Ibolya.

Bölcsődébe is járnak

A zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék szintén fogad diákokat közösségi szolgálatra. Prenner Zsuzsanna igazgató elmondta: mivel náluk jellemzően nők dolgoznak, a fiúk sokat tudnak segíteni olyan munkákban, mint például a teremrendezés, a bútorok hurcolása. Van azonban olyan fiú is, aki vasalni tanult meg a bölcsődében. Prenner Zsuzsanna szerint előfordul, hogy a diákok célja nem más, mint gyorsan letudni az 50 órát, de igyekeznek meggyőzni őket, hogy ne kapkodjanak, és több helyen tegyék próbára magukat, mert így találhatnak rá a nekik leginkább tetsző területre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!