Hírek

2014.01.10. 17:50

Bőven van feladatuk

A kulturális és közösségi értékteremtés, a nemzeti kultúra terjesztése, valamint az értékek megőrzése terén működnek közre azok a kulturális közfoglalkoztatottak, akik december elsejével álltak munkába.

Gyuricza Ferenc

A kulturális közfoglalkoztatás új fogalom a hazai társadalomban, korábban nem volt még példa ilyenre, december elsejétől azonban országosan mintegy négyezer főt vontak be a programba. Közéjük tartozik a letenyei Böjti Flóra és Kozári Gábor is, mindketten a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár munkáját segítik.

Flóra Nagykanizsán érettségizett tavaly, s miután a továbbtanulási terveit nem sikerült valóra váltania, a munkaügyi hivatalnál regisztráltatta magát. Ennek alapján kereste meg Dömők József, a közművelődési intézmény igazgatója, és ajánlotta fel a kulturális közfoglalkoztatás lehetőségét.

Kozári Gábor 21 éves, ő is munkanélküli volt, amikor az igazgató szintén megkereste. Mindkét fiatal úgy fogalmaz, testhez álló számukra a munka, amit kulturális közfoglalkoztatottként kell végezniük.

-Programok szervezésére kapunk általában feladatot, illetve azok lebonyolításában is közreműködünk - magyarázta Flóra. A marketingtevékenységbe is besegítünk, s ha arra van szükség, a könyvtári munkából is ki kell vennünk a részünket.

Böjti Flóra (jobbról) és Kozári Gábor a letenyei városi könyvtárban rendezgeti a köteteket Fotó: Gyuricza Ferenc

Dömők József igazgató azt mondja, az intézmény számára nagy segítség a két kulturális közfoglalkoztatott. hiszen az elmúlt évtizedekben egyre csökkent az állomány mind a szakdolgozók, mind a technikai munkatársak esetére elmondható ez , emiatt munkatársai leterheltsége folyamatosan nőtt. A közfoglalkoztatottak munkába állításával ez a nyomás kissé enyhül, de arra is lehetőség nyílt, hogy bővítsék a programjaikat.

A kulturális közfoglalkoztatás fő célja az azt koordináló Nemzeti Művelődési Intézet tájékoztatása szerint éppen kulturális és közösségi értékteremtés, a nemzeti kultúra terjesztése és az értékek megőrzése volt. A program 2013. december elsejével indult, országosan mintegy négyezer fő bevonásával. Az április 30-ig tartó projekt összköltsége közel 2,5 milliárd forint, aminek döntő hányadát a foglalkoztatottak bérére költik. A Nemzeti Művelődési Intézet által közzétett adatok szerint munkakörtől és szakképesítéstől függően havi bruttó 96.800 és 106.480 forint közti összeget fizetnek a programba bevont személyeknek.

-Úgy vélem ez az összeg megfelel annak a munkakörnek, amiben jelenleg foglalkoztatnak - mondja a felsőfokú rajzművészeti végzettségű Horváth Szabina, aki a gutorföldei művelődési házban látja el a közfeladatokat. - Lehetne a pénz több is, de jobb a semminél. Nem a végzettségemnek megfelelő foglalkoztatásban részesülök, ám a rám bízott feladatokat így is el tudom látni.

Szabina, akárcsak letenyei kollégái, irányítás mellett dolgozik. Többnyire a művelődési házban adódó feladatok elvégzésében kap feladatot, ám ha szükséges, a könyvtárosi tevékenységbe is besegít, illetve a teleházban is dolgozik. Emellett decemberben rábízták a község központjában kialakított betlehem díszítését is, ez legalább végzettségének megfelelő feladat volt.

-A foglalkoztatásunk április 30-ig szól, hogy utána mi lesz, azt nem tudom - árulja el kérdésünkre. Erre a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai sem adtak választ, ők azt mondták, szeretnék, ha biztosított lenne a továbbfoglalkoztatásunk, ám azt a partnerszervezetekre bíznák.

Böjti Flóra (jobbról) és Kozári Gábor a letenyei városi könyvtárban rendezgeti a köteteket  Fotó: Gyuricza Ferenc

Simon Zoltán, Csörnyeföld polgármestere ezt nehezen kivitelezhető ötletnek tartja. Ők benyújtották az igényüket két kulturális közfoglalkoztatottra meg is kapták őket , a településnek azonban nincs pénze arra, hogy a bérüket a későbbiekben kifizessék.

-Nagy segítség a kulturális közfoglalkoztatás, bár tartana tovább, mint április - teszi hozzá. - Végre megfelelő módon tudjuk a művelődési házunkat és a könyvtárunkat működtetni, s még a helyi értéktár összeállításában is szerepet vállal a két közfoglalkoztatott. A legnagyobb kérdés viszont az, mi lesz április után? Újra bezárjuk ezeket az intézményeket?

Tóth Péter, Szentpéterfölde polgármestere is azt mondja, szeretnék, ha nemcsak áprilisig szólna a program, hanem azt meghosszabbítanák. Erre azonban kevés esélyt lát, úgy fogalmaz, ha az államnak lett volna rá pénze, akkor vélhetően már eleve hosszabb időre hirdetik meg. Véleménye szerint a kulturális közfoglalkoztatás azért csak négy hónapig tart, mert üres az államkassza, ahogy az más pályázatok esetében is kiderült már. S persze az sem teljesen véletlen, hogy éppen a parlamenti választások előtt indítottak egy újabb közmunkaprogramot.

-Pedig egy olyan kis településnek, mint amilyen a miénk is, nagyon jól jött ez a lehetőség - folytatja. Nekünk arra esélyünk sem volt, hogy egy kulturális területen dolgozó személyt alkalmazzunk, ez most, ha csak rövid időre is, de megoldódott. Ettől fellendült az élet a faluban, vannak programok a művelődési házban, megindultak az emberek a könyvtárba. Egy városi ember számára természetes volt, hogy mindig elérhetőek ezek a szolgáltatások, de a falu teljesen más. Itt nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, viszont az sem utolsó szempont, hogy munkát tudok adni egy falubelinek, ráadásul azon a szakterületen, ahol a végzettségét szerezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!